Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Leversjukdom

Intervju med njurförbundet

En av tio har nedsatt njurfunktion, men genom att sprida kunskap och sätta in tidiga åtgärder går det att förebygga och bromsa sjukdomarna. Njurförbundet jobbar aktivt med att bevaka njursjukas situation och få upp intresset. Här svarar förbundsordförande Håkan Hedman på några frågor om ämnet.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Vad gör Njurförbundet?
Njurförbundet är en intresseorganisation. Vi bevakar de njursjukas situation ur ett helhetsperspektiv. Allt från dialys till transplantation samt mycket fokus på prevention – att upptäcka sjukdomen tidigt för att kunna göra snabba åtgärder.

Hur vanligt är det med njursjukdomar?
En av tio i Sverige har en nedsatt njursjukdom och även om många inte blir sjuka är det vikigt att uppmärksamma problemet tidigt. Ett normalt blodtryck ska vara under 130/80, och det är det inte många som vet. Ett förhöjt blodtryck kan vara orsakat av försämrad njurfunktion.

Varför började du att jobba på Njurförbundet?
Jag fick frågan efter att jag själv fick en njurtransplantation efter nästan tio år i dialys. Jag fick min nya njure 1985, för 23 år sedan, och har mått jättebra sedan dess. Eftersom jag vill vara med och påverka och förbättra situationen för njursjuka är jag aktiv i Njurförbundet.

Annons
Annons

Jobbar ni med att få fler att anmäla sig till donationsregistret?
Vi jobbar för att fler ska ta ställning för organdonation och göra det känt för sina närstående. I den här frågan samverkar Njurförbundet med andra patientorganisationer och medicinsk profession inom organisationen ”Livet som Gåva”.

Hur tror du att vi kan få fler som donerar?
Det behövs en målinriktad politisk handlingskraft och mer information måste ut till allmänheten. Alla attitydsundersökningar som utförts i Sverige visar att de allra flesta människor har en positiv syn på donation. Det är viktigt att tillvarata detta. Därför är det viktigt att frågan alltid hålls aktuell.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.