Influensamedicin ger bäst effekt hos allvarligt sjuka och äldre
Med antiviralt influensaläkemedel kan äldre och allvarligt sjuka tillfriskna upp till tre dagar tidigare än vad som annars förväntas. För personer utanför denna patientgrupp ger behandlingen dock inte samma resultat. Det framgår av en europeisk studie som gjorts under tre influensasäsonger.
– Äldre, sjukare och patienter med andra samtidiga sjukdomar hade störst nytta av behandlingen, säger Pär-Daniel Sundvall, forskande distriktsläkare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, samt ansvarig för studiens svenska del.
Bromsande och lindrande effekt
Studien som publicerats i The Lancet kommer passande nog i samband med att influensasäsongen nu tagit fart i både Sverige och övriga europa. De influensaläkemedel som studerats fungerar genom att bromsa upp sjukdomsförloppet och lindra symtomen, snarare än att bota. Läkemedelsgruppen hör inte till vaccin.
Kontroversiellt läkemedel
I Sverige rekommenderas behandlingen vid misstänkt influensa hos patienter som tillhör någon riskgrupp så som personer över 65 eller hjärtsjuka. Samtidigt är det sällan som läkemedlet förskrivs i primärvården och har länge setts som kontroversiellt. Orsaken är brist på bevis från oberoende studier av läkemedlets effekt i vanlig primärvård – något som alltså nu den aktuella forskningen kompletterar med.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
- Göteborgs Universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//influensalakemedel-gor-storst-nytta-hos-svart-sjuka-och-aldre.cid1667999
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu