Kan vara extra viktigt att vaccinera sig mot influensan i höst
På grund av coronapandemin är det kanske extra viktigt att äldre personer och personal med patientnära kontakt vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Det säger Mia Brytting, mikrobiologi och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, till TT.
– Till stor del är det samma riskgrupper för covid-19 och influensa, så det gäller att man vaccinerar sig för att undvika en av de här två infektionerna. I år betonar vi också tydligare att all personal som har patientnära kontakter ska vaccinera sig. Det har ibland varit lite olika hur man har vaccinerat personal inom till exempel äldreomsorgen, säger Mia Brytting.
Även personer utanför riskgrupperna kan vaccinera sig
För att ytterligare minska smittspridningen av influensan kan det vara extra motiverat att även de som inte tillhör någon riskgrupp vaccinerar sig. Men det får i så fall inte ske på bekostnad av de som ingår i riskgrupperna, menar Mia Brytting.
Vaccin mot säsongsinfluensan kommer bli tillgängligt för riskgrupper och vårdpersonal den 3 november.
– En aspekt som måste beaktas då är naturligtvis att undvika trängsel. I normala fall sitter alla i samma väntrum med en nummerlapp. Men i år måste man tänka på ett annat sätt för att få en effektiv influensavaccinering utan att skapa trängsel, säger Mia Brytting till TT.
Symtom på influensa
Influensa är en inflammation i luftvägarna, orsakad av influensavirus. Influensa uppträder framför allt i epidemier, det vill säga att det vid en given tidpunkt finns ett stort antal sjuka i befolkningen. Sådana epidemier förekommer i stort sett varje år under vintermånaderna, från sent i december till tidigt i mars. Det är därför man även kalla influensa för säsongsinfluensa.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Vanliga symtom på influensa är nedsatt allmäntillstånd, trötthet, feber, torrhosta, huvudvärk samt muskel- och ledsmärtor. Snuva och smärta i halsen är också vanligt. Dålig aptit, magsmärtor och kräkningar kan också förekomma, särskilt hos barn.
- Omni/TT - https://tt.omni.se/influensan-kan-forvarra-covidsituationen/a/70X3n4
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu