Influensaepidemi väntas – dags att vaccinera sig
Förra året blev många personer i gruppen 65 år eller äldre svårt sjuka i influensan. I år väntas ännu influensaepidemi. Imorgon börjar vaccinationen i Sverige och här nedan kan du se om du är med i någon av riskgrupperna.
Nu är det dags för de personer som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig inför årets influensa. Från och med den 7 november kan man vaccinera sig på vårdcentraler och vaccinationsmottagningar. Riskgrupperna får oftast vaccineras gratis eller till ett reducerat pris.
LÄS MER: Så mildrar du influensan
Riskgrupper vid influensa
De personer som ingår i riskgrupperna är de som har en större risk att få svår influensasjukdom om de smittas, något som kan få allvarliga konsekvenser. Här är riskgrupperna:
· Gravida
· Personer som fyllt 65 år
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
· De med kronisk hjärtsjukdom eller kronisk lungsjukdom som t.ex. KOL eller astma
· De med nedsatt lungfunktion
· Personer med kronisk lever- eller njursvikt
· Diabetiker
· De med kraftigt nedsatt immunförsvar
Enligt Folkhälsomyndigheten är det för tidigt att säga vilken typ av influensa det är som kommer dominera i vinter. Men vaccinationen ska ge skydd mot tre eller fyra olika influensatyper.
LÄS MER: Feber, feberkramp och vanliga sjukdomar som ger feber
Barn insjuknar oftare
Barn och ungdomar insjuknar oftare, men äldre, gravida och personer med vissa underliggande sjukdomar har störst risk att drabbas av allvarlig och livshotande sjukdom. Friska personer blir oftast friska inom en vecka.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/november/nu-startar-influensavaccinationen-i-sverige/
Kommentera denna artikel
Hur kommer min allmänhälsa att yttra sig framöver, rent generellt? Jag har inte helt lyckats sluta röka men minskat betydligt. Jag har LARO-behandling sedan januari 2001. har den någon betydelse i sammanhanget? Jag har behandlats för Hep C som nu har läkt ut. Vilka vaccinationer bör jag ta inför vintern?
Inga har kommenterat på denna sida ännu