Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Ny myombehandling kan skona livmodern

Uppsala universitet är först i Sverige med en ny behandling mot myom, en godartad tumör i livmoderns muskelvägg. Tekniken hoppas leda till skonsammare ingrepp som inte ska påverka livmodern och möjligheten till framtida graviditeter.

Publicerad den: 2014-10-20

Annons

Myom, en form av knytor i livmodern, drabbar 30-50 procent av alla kvinnor och kan orsaka smärta, rikliga blödningar och infertilitet. Den godartade tumören uppstår i livmoderns muskelvägg och behandlas vanligtvis via kirurgi. Ibland behöver hela livmodern opereras bort, så kallad hysterektomi. Men med den nya tekniken hoppas man på betydligt lindrigare ingrepp vid behandling av myom.

Ny metod vid behandling av myom

– Det här innebär att vi kan bränna bort myom med millimeterprecision. Behandlingen är enklare, kostnadseffektivare och ger färre bieffekter än exempelvis hysterektomi. Metoden är redan etablerad i flera europeiska länder och såväl kvinnoläkare som fertilitetskliniker ställer sig mycket positiva till att den nu når Sverige, säger Leif Åberg som är initiativtagare till satsningen, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i Sverige med tekniken, som kallas Magnetic resonance-guided high intensity focused ultrasound, MR-HIFU. I slutet av september inleddes de första testbehandlingarna på patienter med myom. Efter uppföljning och utvärdering är förhoppningen att landstinget ska finansiera framtida behandlingar.

Annons
Annons

Påverkar inte möjligheterna till graviditet

- Jag är förvånad över att det här behandlingsalternativet vid myom inte finns i Sverige sedan tidigare då den redan är i bruk i bland annat Norge. Kanske beror det på att magnetkameror ses som en svår teknik att bemästra, men nu får vi nu ett skonsammare alternativ till kirurgisk myombehandling som inte påverkar livmodern och sannolikt inte heller möjligheterna till framtida graviditet, säger Håkan Ahlström, prefekt vid institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.