Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

HPV-vaccin ska erbjudas till alla pojkar

Från och med nästa höst ska pojkar i hela landet erbjudas HPV-vaccin. Det är regeringens förslag i budgeten för 2020, rapporterar Sveriges Radio. Upp till 130 cancerfall kan förebyggas varje år. 


Publicerad den: 2019-09-18

HPV-vaccin ska erbjudas till alla pojkar
Annons

HPV-vaccin har sedan 2010 erbjudits till flickor för att förebygga livmoderhalscancer. Idag visar forskning att även pojkar har fördel av vaccinet. 



– Pojkar kan också smittas. Det var en kunskap som man inte hade 2010 när man införde vaccination för flickor. Nu har vi fått ett ännu bättre kunskapsläge, säger socialminister Lena Hallengren, till Sveriges Radio. 

Nu har regeringen lagt som förslag i budgeten för 2020 att även pojkar bör vaccineras för att förebygga cancer i svalg, penis och anus.

 

Annons
Annons

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren, till Sveriges Radio. 

Läs mer om HPV, Humant Papillomvirus

Ansvaret ligger på regionerna



Kostnaden för ett nationellt införande av vaccinering av alla pojkar är beräknat till 56 miljoner kronor. Vaccinationen kan förebygga 130 fall av cancer varje år. Enligt finansminister Magdalena Andersson är det regionerna som ska se till att HPV-vaccineringen för pojkar kommer igång.

– Vi löser den här frågan nu i den här budgeten och det innebär att det här kommer att kunna införas under hösten 2020.
Förslaget om HPV-vaccination för pojkar ingår i regeringens budgetproposition för 2020 och behöver först röstas igenom i riksdagen för att förslaget ska börja gälla. 

Annons
Annons

Om regeringens budgetförslag röstas igenom i riksdagen kan det allmänna vaccinationsprogrammet för barn utvidgas och inkludera vaccination mot HPV av pojkar födda 2009 och senare. 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7301602

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.