HPV-orsakade cancerfall ökar - men vaccination för pojkar dröjer
Svalgcancer är den cancerform som ökar snabbast och kan i många fall kopplas till HPV-virus. Forskare menar att även pojkar bör vaccineras mot HPV, men beslutet från regeringen dröjer, rapporterar Sveriges Radio.
Ungefär 350 fall av svalgcancer upptäcks varje år. Enligt Tina Dalianis, professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska Institutet, har cancerformen gått från att ha varit en liten tumörgrupp till nästan en tredjedel av all huvud- och halscancer.
HPV-virus kan även orsaka flera andra sorters cancer, bland annat i livmoderhalsen, penis och anus.
Den snabba spridningen av HPV-virus beror enligt forskarna på att vi sedan 70-80-talet har fler sexpartners än tidigare. För att minska spridningen har länder som Österrike, USA, Norge, Australien och Storbritannien infört vaccination mot HPV-virus både för flickor och pojkar. Men i Sverige vaccineras endast flickor idag.
Redan 2017 konstaterade Folkhälsomyndigheten att HPV-vaccin för pojkar är effektivt och samhällsekonomiskt. Men sedan dess ligger beslutet hos regeringen - och den långsamma processen oroar forskarna.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
– Kanske har man inte varit så medveten om hur stort problemet är och kommer fortsätta att vara i kanske 30 år till, säger Tina Dalianis professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska Institutet, till Ekot.
Regeringen beställer ny utredning om HPV-virus för pojkar
Nu ger regeringen ett tilläggsuppdrag till Folkhälsomyndigheten om att ytterligare utreda kostnaden av att införa HPV-vaccin för pojkar. Orsaken är att Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser att vaccineringen blir mer kostsam än vad den tidigare var beräknad.
– I och med att det kommit ett nytt vaccin på marknaden och att Sveriges kommuner och landsting och Folkhälsomyndigheten beräknar kostnaderna på olika sätt så får Folkhälsomyndigheten ett tilläggsuppdrag att nu bedöma konsekvenserna så att vi har de helt klara för oss innan vi kan fatta några beslut, säger Socialminister Lena Hallengren, till Ekot.
Folkhälsomyndigheten ska redovisa sitt tilläggsuppdrag den första april. Men det är ännu oklart när regeringen kommer komma med ett beslut, enligt Sveriges Radio Ekot.
- Sveriges Radio Ekot - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7174215
- Sveriges Radio Ekot - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7178675
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu