För ca tre veckor sedan gjorde jag en konisering till följd av identifierad cellförändring på livmodertappen. Nu har jag lite funderingar. För det första fick jag en infektion efter så jag har gått på antibiotika. Sen har jag haft riktigt mensliknande värk hela tiden sedan operationen. Plus att jag fortfarande blöder rikligt. Jag har varit hos läkaren som konstaterar att jag troligtvis har problem med bindväven som gör mig extra blödningsbenägen (tror hon sa EDS - jag lider av hypermobilitetssyndrom också o det hängde visst ihop). Till saken hör också att jag går på P-spruta och därmed inte ska ha vare sig mensblödningar eller mensvärk. Jag fick rådet att börja med blutsaft och det tar jag varje dag nu. Men man börjar bli lite trött på blödandet. Nu till min fråga - eller en av dem. Är detta normalt på ngt sätt? Känner mig trött, smått nedslagen och stundtals orkeslös. Jag vill inte åka upp igen till läkaren då jag redan varit på besök två gånger efter ingreppet. Sen har jag en annan fråga - som jag inte lyckats få svar på någonstans. Kan en cellförändring vara cancer? Ser man det först när man inspekterar det man koniserat bort - jag kommer att få svar inom en vecka. Eller är det antingen cellförändring eller cancer - dvs får man beskedet cellförändring så innebär det att man inte har cancer eller innebär det att man kan ha cancer?? Många frågor på en gång - jag hoppas på hjälp!
Efter en konisering blöder man oftast 2 v. Ibland kan det ta längre tid att läka och då kan man blöda längre tid. Har man en infektion brukar detta leda till att man har mera ont och blöder mer samt att förloppet kan bli mera långdraget. Ibland kan man ju blöda pga strul med sin p-spruta men om
den har fungerat bra i flera månader före operation är väl detta mindre sannolikt.
Blöder du och inte mår bra ska du inte dra dig för att söka igen. Sjukvården är ju till för att hjälpa i stunder när man inte mår bra.
Skälet till att du fick genomgå koniseringen var ju att du hade haft cellförändringar. Skulle du haft något mer uttalat skulle man ha behandlat dig på ett annat sätt. Den bit som man tar bort undersöks igen och då får
man den definitiva diagnosen vad den borttagna biten visade. Man kontrollerar också om kanterna på den borttagna biten är "rena" dvs att allt har blivit borttaget.
Med vänlig hälsning
Sven-Eric Olsson
Docent, överläkare