Hejsan...
-Vad som sker i kroppen vid ett astmaanfall?
-Vilken är den läkemedelsbehandling som är aktuell vid astma?
Akut sammandragning av glatt muskulatur i vissa delar av nedre luftvägarna och ökad slemproduktion i olika grader vilket försvårar framför allt utandingsfasen (blir lång) medan inadningsfasen också kan kännas jobbig eftersom den då blir kortare.
Behandlas i första hand med inandning av olika luftrörsvidgare de vanligaste är Ventoline, Atrovent eller Combivent som är blandning av dessa båda, via lämplig nebulisator (pariinhalator). Utöver det ges syrgas vid behov under övervakning och oftast kortison i tablettform eller intravenöst. Nån gång ges även Bricanylinjektion subkutant och teofyllamin intravenöst, förekommer i svåra terapiresistenta fall att adrenalin ges och vanligen subkutant men mycket sällan.
Idag ser vi sällan astmaanfall på akuten jämfört med 1970 och 80 talet beroende på de effektiva inhalationssteroiderna, det är mest KOL som förekommer numera på akutmottagningarna.
Ofta förebyggs astmaanfall genom regelbunden daglig inhalation med anti-inflammatoriska (kortisonpulver eller spray ibland även Singulairtablett)mediciner så att inte så kallade exacerbationer (försämring) uppkommer. Vid execerbation skall finnas instruktion (handlingsplan) att dubbla eller fyrdubbla kortisonpulvret och om det inte hjälper kontakta sin astmadoktor och kanske lägga till kortisontablett kur.
Med vänlig hälsning,
Reidar Grönneberg
Docent, Allergi- och lungmedicin