Svenska fästingar kan ge köttallergi
Att fästingar kan sprida olika sjukdomar känner de flesta till. Färre vet att fästingbett även kan leda till köttallergi. I Sverige är det dock ännu oklart hur många som drabbats, men i och med klimatförändringarna kommer fallen sannolikt öka, menar forskarna.
Den vanligast reaktionen vid köttallergi är nässelutslag och ofta även symtom från magen som värk, gaser och illamående. Men det kan också leda till allergisk chock med blodtrycksfall och svimning eller andningsbesvär.
– Det är fästingbettet som startar processen, sedan dröjer det ett tag innan en person utvecklar allergi. Så man blir inte fästingbiten en dag och köttallergisk nästa, säger Marianne van Hage,som leder ett forskningsprojekt kring köttallergi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.
200 personer i Stockholm har köttallergi
I forskargruppen deltar också Maria Stakhammar, överläkare och specialist i allergologi och allmänmedicin på Södersjukhuset.
– Allergin kan vara svår att upptäcka. Reaktionerna är fördröjda och kommer först 2 – 7 timmar efter att personen har ätit kött. Vid andra matallergier, till exempel jordnötsallergi, får man ganska omgående klåda i munhåla och svalg, men inte vid den här allergin, säger hon till tidningen.
Eftersom detta är en relativt ny företeelse missar många läkare kopplingen till kött och de som drabbats kan därför gå länge med besvären utan att få en diagnos. Men hur många som har drabbats i Sverige är alltså ännu oklart, men enligt Maria Starkhammar har minst 200 personer i Stockholm fått diagnosen.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
En kolhydrat triggar köttallergin
Forskargruppen har kunnat konstatera är att det är en kolhydrat, alfa-gal, som triggar allergin. Denna kolhydrat finns i magen på en fästingart som är vanlig i Sverige, Ixodesricinus.
De som utvecklat köttallergi har allergiantikroppar mot alfa-gal och många även mot fästing.
– Allergiantikroppar mot alfa-gal förekommer även hos friska. Men deras nivåer är betydligt lägre jämfört med nivåerna hos köttallergiker, säger Marianne van Hage, som har undersökt friska blodgivare till DN.
[ReadMoreLinkBoxThird]De med blodgrupp B har lägre risk att drabbas
Av de som får fästingbett är det bara en minoritet som utvecklar allergin, varför vet man inte. Däremot har forskarnasett att personer med blodgrupp B verkar ha en lägre risk att drabbas än andra – vilket verkar bero på att blodgrupp B har en kolhydrat som liknar alfa-gal och därför är risken att få en reaktion mot den lägre.
Kolhydraten finns i nöt, lamm och fläsk
Kolhydraten, alfa-gal, finns inte hos människor, men hos övriga däggdjur. Därför blir man just allergisk mot kött som nöt, lamm och fläsk. De som drabbas bör därför undvika att äta kött och inälvsmat, även väl tillagat kött. De bör även begränsa intaget av mejeriprodukter och godis som innehåller gelatin. Däremot går innehåller kyckling och kalkon inte kolhydraten och kan därför ätas av de som har köttallergi.
Mer forskning behövs
På grund av klimatförändringarna kommer antalet fall sannolikt öka – då antalet fästingar ökar och sprider sig till nya områden i landet.
Och eftersom forskarna ännu inte vet varför vissa utvecklar köttallergi och andra inte så behövs mer forskning på ämnet, menar Marianne van Hage, enligt DN
- Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fastingar-triggar-kottallergi/
Kommentera denna artikel
Hej ! Jag fick köttallergi när jag hade borrelia 2014.
Efter tre dagar utan kött så slutade mina magproblem.
Jag äter fortfarande inte kött. Men efter jag har läst denna artikel ska jag prova att äta kalkon.
Tack för en bra artikel.
Har haft borrelia några ggr och misstänker att jag kanske fått köttallergi. Har pågående symptom efter jag ätit kebabspett på nöt idag och hade första reaktionen i måndags efter att då också ätit kött. Ätit kyckling däremellan,men också tagit antihistamintabletter,dock inte idag förrän just nu.
2003 hade jag Borrelia. Blev inlagd på sjukhus.Gick med det i 6 mån innan jag fick diagnosen.
Halvt förlamad på ena sidan.
Efter det blev jag allergisk mot kött.
Kan äta vilt kött.
Kan bara konstatera att jag sedan ett antal år har köttallergi, senast nu i helgen efter att ha ätit oxfile. Har haft det antal år och haft Borrelia ett antal gånger.. Bor i Göteborg och har sommarhus på västkusten.
Inga har kommenterat på denna sida ännu