Kraftig minskning av TBE-fall
Folkhälsomyndigheten har "bara" fått 13 fall av TBE inrapporterade fram till den 20 juni i år. Resultatet är mer än en halvering jämfört med de 28 fall som rapporterades under samma period i fjol.
– Jag tror framförallt att det beror på det kalla vädret i maj. Människor har inte varit ute lika mycket och då stöter man inte på fästingar på samma sätt. Sen är det ju fler som vaccinerar sig också, men det är svårt att se någon säker effekt av det, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Fästingexperten och biologen Kajsa Glemhorn vid forskningsstiftelsen Station Linné på Öland, tror att bristen på nederbörd kan vara en förklaring.
– Det här är naturligtvis väldigt glädjande, och kan tyda på att det är mindre aktivitet på fästingarna. Det har varit en väldigt torr vår, med brandrisk på många håll och då stannar fästingarna längre ner i det undre marklagret för att absorbera vätska. Jag tror inte att det är färre fästingar än i fjol, men man kan hoppas på att de har gått in i en vilofas, säger hon.
Fästingen är helt beroende av vätska och fukt i sin omgivning för att överleva. För att slippa dem bör man därför undvika exempelvis högt gräs, där det finns undervegetation.
– De hittar alltid sina platser, så är det torrt på ett ställe så kanske de söker sig till en plats i skuggan med mer fukt. Det kanske är fel att säga när det är vattenbrist, men man får hoppas på att det blir riktigt, riktigt torrt, för då stryker de med, säger Kajsa Glemhorn.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
TBE-fallen brukar i regel öka i juli och augusti. De största riskområdena för att få viruset i Sverige är runt Östersjökusten i Roslagen, Mälardalen och Södermanland.
– Vaccinera sig är det bästa rådet om man rör sig i riskområdet och brukar få fästingar. Och man ska kolla igenom kroppen och huden om man varit ute i naturen, säger Marika Hjertqvist.
Fakta: TBE-fall
Antalet fall av TBE som har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten 1 januari–20 juni:
2017: 13
2016: 28
2015: 20
Källa: Folkhälsomyndigheten
- Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/kraftig-minskning-av-tbe-fall
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu