Fästingarna flyr extremvärmen
Den varma och torra sommaren har lett till att betydligt färre fästingar är aktiva, jämfört med det normala fästingläget. Många har gått i dvala eller dött, rapporterar Svenska Dagbladet.
Den senaste vintern var idealisk för fästingarna men sommarens värmebölja har motsatt effekt.
– Bra vinter men ojojoj, det här gillar de inte! Det är alldeles för torrt och varmt. Det måste nog även allmänheten ha märkt att det är färre fästingar i år, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert, till TT.
Senare fästingsäsong
Samtidigt understrukturer Kajsa Glemhorn att man inte ska sluta vara uppmärksam på de små spindeldjuren. Många fästingar dör eller går i dvala men larven, fästingens första utvecklingsstadium, har en bättre förmåga att överleva och vara aktiva under de rådande väderförhållandena.
– Nymferna och det adulta stadiet har förmågan att krypa ner i marken till där det fortfarande är fukt. Men jag tror att man kommer kunna se senare i år att det inte är lika många aktiva, utan att många strukit med, säger hon.
Ett annat tänkvärt scenario är att de fästingar som överlever gör sig tillkänna senare och att vi därför skulle kunna få en fästingperiod i september–oktober istället, menar Kajsa Glemhorn.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
TBE-vaccin fortfarande viktigt
Förra året anmäldes rekordmånga fall av TBE i Sverige vilket ledde till en ökad efterfrågan på vaccin. Trots att fästingarna är färre i år är det inte onödigt att vara vaccinerad.
– Det är ett långsiktigt skydd som tar lång tid att bygga upp. Första sprutan som man vaccinerat sig med mot TBE ger inte ett fullgott skydd. Det måste man fylla på hela livet, säger Kajsa Glemhorn.
- Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/urusel-sommar-for-fastingarna/i/senaste
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu