Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Fästingar

Skärgårdsdoktorns semesterråd

Nu är det semester för miljontals svenskar. Många reser utomlands, en del stannar hemma och besöker någon av landets vackra skärgårdar istället. Oavsett var du befinner dig kan du behöva vara beredd att hantera oförutsedda sommarplågor.
Annons

Skärgårdsdoktorn Hans Östergren är husläkare på Djurö vårdcentral. Här följer han patienter genom livets alla skeenden och tar ofta läkarbåten till skärgårdens akutmottagningar och ibland även till skolhälsovård och barnavårdscentraler.

Just nu har Djurö vårdcentral ett upptagningsområde på cirka 4 500 patienter från Svartsö i norr till Nämndö i söder. Så här års tycker Hans Östergren att det är extra trevligt att få arbeta ute i skärgården även om sommaren också medför en hel del extra olyckor och merarbete för vårdpersonalen. Till skillnad från många andra vårdcentraler runt om i landet, fortsätter det att vara full bemanning under sommaren vid Djurö Vårdcentral eftersom behovet av vårdpersonal är extra stort i skärgården sommartid. 
 
– Befolkningsunderlaget ökar dramatiskt under sommaren i skärgården. Det är enormt hög belastning, därför är det väldigt tacksamt om folk kan hjälpa sig själva så gott det går, säger Hans Östergren.

Se över ditt reseapotek

Ett sätt att vara förberedd på sommarplågor är att skaffa eller se över sitt husapotek och reseapotek.

– Det underlättar verkligen för oss läkare och övrig vårdpersonal om patienter kan klara av lättare egenvård, till exempel lättare sårskador, på egen hand. Produkter till ett bra hus- eller reseapotek finns att införskaffa på närmsta apotek eller mataffär. Plåster, lättare förband, värktabletter, vätskeersättning och medel mot turistmage (diarré och förstoppning) är bra att lägga i neccesären. Apotekspersonal kan hjälpa dig med vad som ytterligare bör ingå, säger Hans Östergren.

Han betonar även att det är viktigt att personer som behandlas med läkemedel, till exempel diabetiker eller astmatiker, måste tänka på att ta med sig tillräckligt med medicin så att de klarar sig den tid de är borta.

­– Att man har missat att ta med sig tillräckligt med läkemedel är en av de vanligaste orsakerna till att vi på Djurö vårdcentral kontaktas, säger Hans Östergren.

Tänk också på att om du reser du med flyg i sommar kan du i vissa fall behöva läkarintyg för dina mediciner. Det är även viktig att packa mediciner i handbagaget om du snabbt behöver inta ditt läkemedel under resan.

Fästingsmittor som tbe och borrelia

Småkryp som mygg, getingar och andra insekter hör sommaren till och är ofta ingen större plåga (om du inte är väldigt allergisk) Vad vi däremot har fått se upp med på senare tid är fästingar som kan innebära risk för att bli smittad av TBE, fästingburen hjärninflammation, och borrelia.

Fästingar finns i rikligast mängd längs kusterna, i Götaland och Svealand, eftersom fästingar trivs bäst i fuktiga miljöer som gräs och lövskog. Barn är en särskilt utsatt grupp för fästingbett då de ofta rör sig i miljöer där fästingar håller till, därför är det viktigt att kontrollera att ens barn inte har någon fästing. Gärna direkt när barnet kommit in från leken. 

– Har man barn är det en klok idé att dagligen kontrollera att de inte har fått någon fästing. Titta igenom kroppen efter eventuella fästingar, i armveck, ljumskar och andra små vrån där fästingar kan tänkas gömma sig. Skulle det vara så att man upptäcker en fästing kan man med en pincett, eller vassa naglar, lyfta bort fästingen. Det gör dock ingenting om fästingens huvud blir kvar eftersom det är fästingens kropp som är boven i dramat och som kan bära på smitta. Desto snabbare man kan avlägsna fästingen desto bättre. Så tar du bort en fästing »

Annons
Annons

Om man blir biten av en fästing ska man rengöra bettstället och vara vaksam ett par dagar efter. Dagen efter kan man räkna med att det finns en viss rodnad där fästingen suttit, men om denna rodnad håller i sig efter en vecka bör man kontakta läkare. Samma sak gäller om man märker influensaliknande symtom efter fästingbett.

Tilläggas bör dock att det bästa sättet att skydda sig själv och sina barn är att vaccinera sig mot TBE, säger Hans Östergren.

Badolyckor och drunkning kan förhindras

Årligen inträffar ett antal bad- och drunkningsolyckor runt om i landet, speciellt i skärgården. Något som i de allra flesta fall går att undvika menar Hans Östergren.
– I majoriteten av badolyckor och drunkningsfall är alkohol inblandat, så grundregeln är att undvika alkohol då man är ute på sjön. Att alltid använda flytväst då man är i en båt eller i närheten av vatten är också väldigt effektivt då det kraftigt reducerar risken för drunkningsolyckor, säger Hans Östergren.
När det gäller badolyckor som att dyka på huvudet i för grunt vatten finns en risk för förlamning och i värsta fall döden.
– Kontrollera alltid djupnivån vid bad från klippor, där du hoppar i vad du tror är djupt vatten. Chansa aldrig, säger Hans Östergren.

Undvik solskador genom att sola smart

Solen är oftast en glädjekälla på semestern men kan i för hög mängd eller om du solar oförsiktigt bli en plåga.
– När sommaren är ett faktum och solen ligger på är det viktigt att sola försiktigt. Vi vet att antalet fall av hudcancer (malignt melanom) ökar så det är av stor betydelse att man försöker undvika att bränna sig, och då särskilt i början av sommaren då solens strålar är som starkast, säger Hans Östergren.
Om man har barn bör man försöka att hålla koll på sina barn, så att de inte blir allt för röda och bränner sig i solen, påpekar Hans Östergren. Lite äldre barn brukar dock ibland vara lite svårare att hålla koll på då de ofta har väldigt mycket spring i benen, och de rör sig mellan bad och andra aktiviteter med jämna mellanrum. 
– Så gott som all fysisk aktivitet är bra så det ska man som förälder inte försöka ta bort. Men man bör försöka att ständigt påminna om vikten att skydda sig med solkrämer, eller kläder som är det absolut bästa skyddet, säger Hans Östergren.
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.