Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga: ”Vad gör man om man inte lyckas ta bort hela fästingen?”

Varför bär fästingar på sjukdomar? Och vad bör man göra om man inte får bort hela fästingen efter ett bett? Här svarar biologen och fästingexperten Thomas Jaenson på läsarnas frågor om fästingar.


Publicerad den: 2019-05-09

Hur många sjukdomar sprids av fästingar i Sverige?
Annons

I maj 2019 kunde Netdoktors läsare chatta med Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, och ställa frågor om fästingar och spridningen av fästingburna sjukdomar. Här nedan har vi samlat ihop några av de frågor och svar som kom in under chatt-tillfället.

Klicka på denna länk för att läsa alla frågor och svar som kom in:  Experten svarar på läsarnas frågor om fästingar och fästingburna sjukdomar >>>

Hur länge sitter en fästing efter att den bitit sig fast?

Läsarfråga:

Hur länge kan man egentligen gå runt med en fästing? Hur länge sitter den fast i huden efter den har bitit sig fast?

Annons
Annons
Thomas Jaenson svarar:

Hej!

Fästingen brukar bita sig fast i huden inom en eller ett par timmar. Men det förutsätter att den hittat ett lämpligt ställe på huden att bita sig fast på. De vuxna fästingarna brukar fästa sig högre upp på kroppen än larverna och nymferna. Därför tar det ofta längre tid för de vuxna fästingarna att finna ett lämpligt ställe att fästa sig på. Nymferna brukar suga blod i 3-5 dygn. De vuxna honorna suger i 5 dygn till ibland mer än en vecka.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson

 

Annons
Annons

Vilka smittor och sjukdomar sprider fästingar i Sverige?

Läsarfråga:

Vilka olika sjukdomar/smittor från fästingar är det som finns i Sverige idag?
Finns det någon som forskar på hur vi kan bli av med fästingarna i naturen? / Maria

Thomas Jaenson svarar:

Hej Maria!

Det finns flera olika potentiellt sjukdomsframkallande (patogena) mikroorganismer och virus i den vanliga fästingen Ixodes ricinus i Sverige. Men alla fästingar är inte infekterade. Andelen fästingar som är infekterade varierar mycket inom landet. Beträffande olika Borrelia-arter så är ungefär 10-15 procent av nymferna i södra Sverige infekterade. Vad gäller TBE-viruset så är ca 1 procent av nymferna infekterade i de områden där TBE-viruset förekommer, t ex i Roslagen.

Det finns i Sverige flera olika patogener inom gruppen Borrelia burgdorferi sensu lato som orsakar borrelios eller ”borrelia”; de vanligaste är Borrelia afzelii och B. garinii.

En annan liknande bakterie är Borrelia miyamotoi som orsakar så kallad återfallsfeber.

Ytterligare några bakterier som finns i Ixodes ricinus i Sverige är Anaplasma phagocytophilum (fästingfeber), Rickettsia helvetica (fläckfeber), Coxiella burnetii (Q-feber) och Francisella tularensis (harpest, tularemi).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Bland de encelliga djuren, protozoerna, finns i Sverige Babesia divergens, B. microti och B. venatorum som alla kan orsaka babesios.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson


Vad gör man om man inte får bort hela fästingen?

Läsarfråga:

Hur gör jag om jag fått ett fästingbett och den är svår att få bort helt?
Vad kan jag behandla med efteråt, mot klådan och för att det inte skall bli en infektion?

Thomas Jaenson svarar:

Hej!

Fästingens mundelar är hullingförsedda och brukar vara mycket svåra att få bort ur huden. Men försök ändå att med en steril nål eller ännu bättre en steril finspetsig pincett få bort fästingens mundelar. Tvätta såret med någon antiseptisk lösning, t ex klorhexidin eller alsolsprit. Tvätta slutligen såret med 0,9 procentig NaCl-lösning (fysiologisk koksaltlösning). Om man inte lyckas få bort fästingens mundelar från huden brukar klådan (och mundelarna) ändå försvinna efter någon vecka.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson

 

Hur vet man om man behöver söka vård efter ett fästingbett?

Läsarfråga:

När är det dags att söka hjälp efter ett fästingbett? Tidigare blev jag behandlad om det var en större rodnad, nu är det visst ändrade kriterier? Svårt att veta om man till exempel kräkas och är extremt trött och huvudvärk, yr några dagar efter ett bett, om det hör ihop. Vad ska jag se upp med? Har 5 katter och hund och massor av fästingar och blir biten då och då.
Mvh Marita

Thomas Jaenson svarar:

Hej Marita!
Om du får en hudrodnad, som är stor eller större än cirka tre centimeter i diameter, där fästingen suttit fast, så tycker jag att du ska kontakta vårdcentralen. Om du några dagar efter att ha blivit fästingbiten får influensaliknande symtom med feber, huvudvärk och/eller värk i kroppen bör du också kontakta vårdcentralen.

Om du drabbas av huvudvärk och nackstelhet efter att ha blivit fästingbiten bör du omgående kontakta läkare.


Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson

Varför bär fästingar på smittor och sjukdomar?

Läsarfråga:

Varför bär fästingar på sjukdomar och har de alltid gjort det? Skulle man inte kunna ”mutera” fästingarna så att de inte smittar? Tack för svar! Sofi

Thomas Jaenson svarar:

Hej Sofi!

Tack så mycket för intressanta frågor!

Att fästingarna bär på sjukdomsframkallande mikroorganismer är naturligtvis inte fästingarnas ”fel”. Det är ett av evolutionens underverk, ett sätt för olika mikrober att föröka sig och spridas i ekosystemen.

Att vissa av dessa mikrober orsakar sjukdom hos människor gynnar nog varken mikroberna, fästingarna eller värddjuren. Mest optimalt för alla deltagarna i spridningskedjan vore nog om mikroberna inte orsakade några skador - inga sjukdomssymtom - på värddjuren. Jag förmodar att det är åt det hållet som evolutionen är på väg beträffande de mikrober som just nu är aktuella för mänskligheten. Men tyvärr gör evolutionen att det uppkommer nya patogena mikrober som framtidens värddjur antagligen kommer att få tampas med.

Det bedrivs forskning för att finna lämpliga genetiska metoder för att kontrollera eller bekämpa organismer (insekter och spindeldjur) som anses skadliga för människan och hennes husdjur. Den så kallade steril-hanne-tekniken är en sådan metod som har använts framgångsrikt mot en spyfluga som lägger ägg i hudsår på boskap. Men de genetiska metoderna är oftast tekniskt sofistikerade och kostsamma. Jag är tveksam till om de kommer att få någon betydelse för kontroll/bekämpning av fästingar i Sverige.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson


Kan våra svenska myggor sprida fästingburna sjukdomar och parasiter?

Läsarfråga:

Hej!
Fästingarna kryper allt längre norrut. Bor i Norrland och här har tyvärr fästingarna ökat mycket senaste årtionden. Vi har djur och ser även på dem att de får allt mer fästingar. Min fråga är om det finns någon vetenskap på att våra svenska myggor sprider fästingburna sjukdomar och parasiter etc? De suger ju blod på värddjuren exempelvis rådjur och smågnagare etc som kan bära på olika sjukdomar och parasiter.

Thomas Jaenson svarar:

Det finns forskare som menar att de funnit Borreliabakterier i stickmyggor. Men huruvida dessa bakterier varit infektiösa för människor är inte bevisat. Förmodligen är alla eller de flesta fästingöverförda mikroorganismerna helt beroende av fästingar för att överföras till fästingens värddjur.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson

 

Finns det medel som kan skydda mot fästingar?

Läsarfråga:

Hej! Det sägs att man kan skydda sig ganska bra mot fästingar med heltäckande kläder. Men finns det några bra medel som kan skydda, typ myggmedel? /Bengt

Thomas Jaenson svarar:

Hej Bengt!

De myggmedel som säljs i Sverige ger inget fullständigt 100-procentigt skydd mot fästingar. De myggmedel som innehåller dietyltoluamid eller citroneukalyptus ger ett visst, men inte fullständigt skydd.

I USA finns kläder för militärt bruk vilka är impregnerade med permetrin eller deltametrin. Sådana kläder är mycket effektiva mot fästingar. Men eftersom dessa ämnen är potentiellt skadliga för miljön, speciellt för vattenlevande organismer, är de inte tillåtna att användas för impregnering av kläder i Sverige.

Nästan alla fästingar i Sverige finns på marken eller på låg vegetation. Är man ute i sådana marker där det finns gott om fästingar bör man ha stövlar med byxorna instoppade innanför stövelskaften. Ljusa byxor och en ljus tröja med tröjan instoppad innanför byxlinningen är bättre än mörka kläder. Detta eftersom fästingarna lättare syns mot en ljus bakgrund. När de kryper uppför kläderna kan man borsta bort fästingarna innan de når bar hud på halsen.

Jag rekommenderar svamp- och bärplockare att inte vara klädda i långärmade tröjor om man vistas i en fästingrik natur. När man sitter på huk och plockar bär eller svamp kan fästingar nämligen komma upp på händerna. Är man då klädd i en långärmad tröja kan en eventuell fästing obemärkt krypa in under ärmen och uppför armen utan att man ser fästingen. Därför rekommenderar jag att man har underarmarna bara när man plockar bär eller svamp när man alltså ofta sitter på huk på marken i en fästingrik skog. Därigenom upptäcker man lättare en eventuell fästing och kan alltså snabbt ta bort den.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson

 

Hur många olika arter av fästingar finns det i Sverige?

Läsarfråga:

Hej Thomas! Då och då tycker jag att man läser om nya arter av fästingar som kommer till Sverige. Hur många finns det egentligen i landet? Tack för svar. /Sonia


Thomas Jaenson svarar:

Hej Sonia!

Det finns 13 arter som vi vet är permanent förekommande i Sverige. Dessutom finns några arter, till exempel flyttfågelfästingen, Hyalomma marginatum, samt hundfästingarna, Dermacentor reticulatus och Rhipicephalus sanguineus, som tycks vara på väg att etablera permanenta populationer i Sverige.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson


Gillar fästingar vissa människor mer än andra?

Läsarfråga:

Hej Thomas!
Jag har aldrig haft en fästing, medan jag känner många som får en eller två fästingar per sommar. Vad beror det här på? Tycker fästingar om olika människor? Luktar man olika till exempel, eller vad är det som lockar fästingarna?

Thomas Jaenson svarar:

Hej!
Förutom värme och mekanisk stimulering så reagerar fästingarna på de oerhört många kemiska ämnen som värddjuren inklusive människor utsöndrar från bland annat lungor, svettkörtlar och mag-tarmkanal. Och olika människor doftar väldigt olika för fästingarna och andra blodsugande leddjur.

En av de viktigaste gaserna som fästingar reagerar på är koldioxid. Men dessutom finns mängder av andra olika ämnen såsom olika aminosyror, vatten, salter, mjölksyra, nedbrytningsprodukter av hormoner osv i svetten. Men exakt varför vissa människor inte är attraherande men andra är mycket attraherande för fästingar är inte klarlagt.

Med vänlig hälsning, Thomas Jaenson

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Börje 2022-08-22 15:12 (2 år sen)

    har aldrig fått fästingar ock mycket sällan mygg stick blodgrupp arh positiv jag har hela min uppväxt tid varit natur människa jag säger på skämt att jag har avfall med krypen attackerar mig så dödar jag inte dem fungerar för mig

  • Avatar Tidigare användare 2019-09-7 09:03 (5 år sen)

    Jag är 77 år är bonde , rör mig mycket ute i naturen, under hela mitt liv har jag haft mindre än 5 fästingar som bitit sig fast på mig, de kan krypa på mig men lämnar mig utan att bita fast, jag har även haft nötkreatur till jag var 70 år, jag märkte väldigt sällan fästingar på dem, medan hund och katter hade många fästingar, När jag jobbar blir jag lätt svett, kan saltet som då bildas avskräcka

  • Avatar Tidigare användare 2019-06-8 11:34 (5 år sen)

    Artikeln är bland det bästa som jag läst ur vetenskaplig synpunkt och har god informationskvalitet. Men illustrationen som visar en av ägg sprängfylld fästinghona har inget med artikeln att göra. Honor som ser ut som honan på bilden biter inte någon mer. Visa i stället upplysande bilder av fästingars utseende som oerhört små blodsugande larver och nymfer samt små fullvuxna hanar som inte suger blod och något större men fortfarande små blodsugande honor. Visa deras verkliga format med hjälp av linjal. På grund av missvisande val av illustrationer
    i uppslagsböcker och vaccinationsreklam vet inte de flesta människor inklusive läkare hur blodsugande fästingar ser ut och vet därför inte hur de kan skydda sig


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.