Fästingar
Senast publicerade artiklarna
-
Läsarfråga: ”Vad gör man om man inte lyckas ta bort hela fästingen?”
Varför bär fästingar på sjukdomar? Och vad bör man göra om man inte får bort hela fästingen efter ett bett? Här svarar biologen och fästingexperten Thomas Jaenson på läsarnas frågor om fästingar.
3 Kommentarer -
Vaccin mot TBE - så går vaccinationen till
Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Men det går att undvika att bli infekterad av sjukdomen genom att vaccinera sig mot TBE. Hur många doser du bör ta under första ”vaccinations-året” beror på din ålder.
-
Smittades med fästingsjukdomen TBE
Sandra hade aldrig haft en fästing i hela sitt liv när hon under en semestervistelse i ett fästingrikt område en dag fick det. Utan att märka av den.
1 Kommentarer
-
Riskområden för TBE i Sverige
För att ett område ska vara ett TBE-riskområde krävs att det dels finns infekterade smittade fästingar i området men också att det är ett populärt område att visats på för människor. Här finner du en karta över riskområden för TBE i Sverige.
-
Riskområden för borrelia i Sverige
Det finns flera fästingburna infektioner i Sverige. De vanligaste är borrelia och TBE (tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation). Borrelia är en bakteriell sjukdom som man kan behandla med antibiotika, men det finns inget vaccin. För virussjukdomen TBE finns ingen behandling, men det finns ett vaccin.
-
Fästingar med tbe aktiva långt in på hösten
Trodde du att du kunde sluta leta fästingar och oro dig för tbe och borrelia efter skogspromenaderna bara för att det är höst? De små krypen är aktiva så länge temperaturen ligger på över 4-5 grader.
3 Kommentarer
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.