Bältros ger många drabbade långvarig nervsmärta
Var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av bältros, oftast efter 50 års ålder. Bältros ger hudutslag, blåsor och ofta även nervsmärta som ibland kan vara mycket svår och kvarstå en längre tid.
Upplysningskampanjen syftar till att öka kunskaperna om bältros, vad den som drabbas kan göra och hur sjukdomen kan förebyggas genom vaccinering. Kampanjen som inleddes i slutet av augusti har redan nått över 15 000 personer. Många rapporterar om svåra nervsmärtor i samband med sjukdomen.
– Bältros är en relativt vanlig sjukdom, särskilt bland äldre personer som också löper större risk för komplikationer. Därför är det positivt att det nu finns ett vaccin mot bältros som minskar risken för insjuknande och långvarig nervsmärta, säger docent Marie Studahl, överläkare vid infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
En ny avhandling vid Sahlgrenska Akademin visar att bältros även kan ge infektion i hjärnan. I avhandlingen visas på en tydlig koppling mellan bältros och nervcellsskada och kognitiv nedsättning efter hjärninflammation. Uppemot 200 personer drabbas varje år i Sverige av infektion i hjärnan på grund av bältros, enligt avhandlingen.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Kommentera denna artikel
Min mamma fått bältros på ena sidan av ländryggen för 6 v sen men hadde ej ont av utslagen fått antibiotika olika värktabletter mn .Hon är en vältränad o mycket aktiv o social person stark.Aldrig varit sjuk mer änn förkyld.men bältros har har gett henne sämycket svåra smärtor skala 10 den har gett inre smärtor längs hela benet från ländryggen ända till tårna tapoat känsel med i tårna hon kan knappt gå haltar mycket svårt ser ut som benet blivit kortare hon säger att det känns så.hon har prövat allt olika liggställningar mm.men smärtan är konstant morfin kodein antibiotika inget tar på smärtan blir ej bättre man skicka henne till sjukgymnast funkar ej heller hon tar sig till friskis o svettis ibland för hon tränar 3 g i v.gjort d et hela sitt liv tränat.Men smärtan är svår när hon tränar så hon klarar ej träna mer hon är enormt trött o deprisson tillkommit.pappa känner sig maktlös oroad vi har aldrig sett henne så här. Vänninorna med är frågande dom är 5 tanter som tränar umgås varje v hon klarar ej det mer.börjar undra om det ör något annat då hon ej hadde ont av utslagen alls som försvann på 3 dar.o smärtorna är i skellet främst i smalbenet jag kände mycket försiktigt det gjorde så ont att hag kunde ej fortsätta.inget har gjorts av läkarna mer änn antibiotika o värktabletter morfin kodein alkt tar ej alls.Är detta bältros eller myelom läst om det allt stämmer .
Önskar veta hur länge kan denna smärta sitta i? Fick bältros sommaren 2015 och den dyker upp med jämna mellanrum, ibland dagligen. Smärta i ländrygg, höger skulderblad och nacke. Finns det medicin?
Mvh
Jeanette
Kan man få bältros i nedre delen av colun och rectum? Har haft bältros vid korsbenet, men det är många år sen. Är nu 81 år, har haft vattkoppor - naturligtvis - Nu har jag samma svidande och brännande smärta som då jag hade bältros synbart runt korsbenet. Det varade i 3 -4 månader, nu har jag haft svåra smärtor i snart 6 månader. Har genomgått alla tänkbara undersökningar med rtg, datoromo, coloskopi, rectoskopi. Rött och svullet och slemmigt har det varit. Nu tar jag starka smärtlindrande mediciner, som hjälper och kapar toppen av det onda. Många läkare har jag besökt, alla ser lika frågande ut. Ingen diagnos.
Kan det vara möjligt att på ett sånt annorlunda ställe få bältros?
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning
Birgitta Ristare
Jag undrar när det blir möjligt att vaccinera sig mot bältros. Min vårdcentral gör det inte, tills vidare i alla fall
Ulla C
Jag undrar en sak jag har Herpes i örat och får blåsor vätskefyllda och får enormt ont ihela huvet och måste ta värk tabletter. Har haft detta i 21 år första ggn när jag väntade mitt andra barn vid 30 års ålder. Det kommer i skov kan ha det mellan 5-15 ggr per år. Äter då medicin men har aldrig fått någon klarhet i vad sjukdommen heter som jag har. Ibland kan jag insjuknaflera ggr per månad har vid ett sånt tillfälle fått äta medicin i en hel månad för att dra ner skoven. Nu undrar jag om det är Herpes Zoster Otius jag har eller Ramsy-Hunt Syndrom. Man kan väl inte få bält ros i 20 år. Jag har googlat å då bara sett dessa namn.
Hej! Vill ställa en fråga har haft en infektion efter ett fästingbett som jag gick med en längre tid vet ej hur länge ca: 1-3.år innan detta upptäckes fick då medicin mot det. Har sen tidigare kronisk ryggvärk,och en fastställd reumatism.Mina ryggsmärttor har ökat betydligt, dramatiskt Kan det finnas nått sammanband där i mellan. ? tacksamt för ett svar.! sigge. bay@gmail.com
Hej Marie G Persson, ja, jag var också nere, inte just djupt deprimerad, mern ändå. Jag fick bärtros i år, mars-april, och den är ff återkommande. Inte så mycket smärta, men nedstämdhet, oro, sjukdomskänsla och trötthet, som min läkare hänförde till stroke (som hag fick för 21/2 år sedan ) och pensionering, dvs. psykosomatik: diagnos: depression. Han vet att jag är emot psykofarmaka, men meföslog medicinering, fast skrev inte ut något. Sömntabletter tog jag tidigare, och när jag slutade med dem, kom välmåendet tillbaka. Nu är det så att jag jobbar själv som psyk.ter och med rehab och lärt mig att all förlust i kroppens funktion ger en förlust i mentalitet också. Så enket är det. Sjukvården vet för lite. Vaccin fick jag inte heller. Gå till en kroppsterapeut, typ Feldenkrais, spa, unna dig en behaglig massage. Det hjälper mer.
För cirka 1år sedan drabbades min mor, 66 år , av bältros beläget på hö skinka. Fick behandling men hamnar i en djup depression som pågått sedan dess. Är det någon som varit med om samma sak? Läkaren vägrar lyssna påsätt depressionen har med bältrosen att göra. Hur kan han vara så säker på det???!
Hej!
Har haft bältros, vänster ansiktshalva där ögat var angripet. Går ej att få vaccin på min vc pga. att de ej fått några rekommendationer kring detta vaccin. Hur gör jag? Har känningar varje dag i ansiktet, dock inte smärta. Hade bältros hösten 2012.
När jag läste här på Netdoktor att vaccination nu var möjlig och rekommendationen, jag är 74 år och fick vattkoppor vid 50 års ålder. så jag kontaktade min vårdcentral i Smedjebacken.
De hade inte hört talas om vaccinet och bad att få återkomma med besked. Efter fyra dagar blev jag uppringd av en sköterska som meddelade att det inte var möjligt att få vaccinera sig ännu.
Efter detta har jag bytt till en vårdcentral i Ludvika eftersom jag ska flytta dit nu i mån.skiftet sep-okt. Men de står under samma landsting, (Dalarnas landsting).
Jag ringde min nya vårdc. och talade om för en sköterska att jag önskade bli vaccinerad mot bältros. Även hon hade aldrig hört talas om att det fanns ett sådant vaccin och bad om att få återkomma om saken.
Efter ett par dagar ringde hon upp mig och meddelade att de ej kunde ge mig en sådan vaccination eftersom landstinget Dalarna ställde sig tveksamma till detta.
Hur kan det vara möjligt att kunskapen om denna vaccinering inte har nått ut till vårdcentralerna? Är det samma kunskapsbrist om detta i andra landsting? och hur ska jag bära mig åt för att få en vaccination?
Inga har kommenterat på denna sida ännu