Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt vaccinationsprogram för äldre efterfrågas

Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre skulle spara både liv och resurser menar många. Inte minst bland pensionärerna efterfrågas ett liknande program motsvarande det som idag erbjuds barn. Men hur motiverar man det här? I Storbritannien, som tillämpar detta är de positiva effekterna tydliga.


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-06

Annons

Influensa, lunginflammation och bältros orsakar mer lidande än vad många kanske tror, framför allt bland äldre. En person som drabbas av exempelvis bältros blir sällan helt återställd utan tvingas leva med smärta och tung medicinering. En belastning som kan kosta mer än en engångsdos av vaccin mot sjukdomen, säger Pauline MacDonald, Former National Programme Director, National Health Service, i Storbritannien.

I Storbritannien erbjuds kostnadsfri vaccination mot just influensa, pneumokocker (lunginflammation) och bältros till alla 65 år och uppåt. I Sverige har Folkhälsomyndigheten föreslagit en liknande nationell influensavaccination för äldre, något som regeringen hittills inte svarat på.

Bältros orsakar stort lidande

För närvarande täcks influensa- och pneumokockvaccination för äldre enbart av Socialstyrelsens allmänna råd och det finns alltså inget existerande vaccinationsprogram för äldre. Något som både PRO och SPF Seniorerna starkt efterfrågar.

Annons
Annons

– Vaccinationer mot influensa, pneumokocksjukdom och bältros är i hög grad motiverat. Det skulle ge tydliga effekter hos både vaccinerade med hög täckningsgrad, minskat lidande samt lägre kostnader, säger Christina Tallberg, Ordförande PRO.

Särskilt anmärkningsvärt är vaccinet mot bältros, en sjukdom som orsakar stort lidande bland många. Närmare var fjärde svensk drabbas någon gång i livet. Sjukdomen orsakas av en reaktivering av varicella zoster virus, det vill säga vattkoppsvirus, och förekommer främst hos den äldre befolkningen. Det är inte ovanligt med komplikationer så som långvariga nervsmärtor, hjärnhinne- samt hjärninflammation. Risken för följdsjukdomar ökar även med stigande ålder.

Anpassa vaccinationsprogram efter nation

Även om många ser Storbritannien som förebild i frågan är det inte helt okomplicerat att bara ta efter. Pauline MacDonald poängterar att programmet fungerar i Storbritannien men inte nödvändigtvis utanför.

– Det är inte så enkelt att Sverige bara kan adoptera exakt vårt program. Varje land måste se över sitt eget system, identifiera problemen och vidta åtgärder därefter, säger hon

Annons
Annons

Anders Tegnell, Statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten med om. Han menar att det är svårt att jämföra två olika sjukvårdssystem även om det självklart är viktigt att se över åtgärder och efterfrågan för vaccination. Han menar dock att Sverige redan idag är något av ett föregångsland.  

– Åtminstone när det gäller barnvaccination. Men även för äldre finns en tanke. Alla över 65 år erbjuds influensavaccin, säger han och förklarar att det är statligt reglerade lagar som avgör vilka vaccin som ska prioriteras.

– Lagar och riktlinjerna tar hänsyn till saker som sjukdomsbörda, säkerhet, kostnad samt etiska faktorer. Vad det gäller exempelvis lunginflammation uppfylls inte samtliga kriterier och därför är det inget som subventioneras.

När det handlar om bältros är det snararare ekonomiska faktorer som hindrar, menar han.

– Storbritannien är en större nation vilket ger dem ett helt annat förhandlingsläge när det gäller det här mycket dyra vaccinet mot bältros. Men som sagt, självklart är det här något att se över men då på landstingens initiativ.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Marie 2023-01-4 13:40 (23 månader sen)

    Vi borde ju kunna erbjudas vaccin till subventionerat pris där man själv betalar en andel.
    Likaså önskar jag fristående / privata läkare inom ÖHN
    Ögon, m fl discipliner. Kan man åka på utlandsresor kan man betala för att få träffa en självvald läkare.

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-14 13:17 (5 år sen)

    Går antivirusmedicinen på högkostnadskortet?
    Vad kostar den medicinen?

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-24 06:54 (7 år sen)

    Varför anses en för övrigt frisk person över 65 tillhöra en riskgrupp?Fullt frisk, inga hjärtproblem och i bättre kondition än de flesta 40-50 åringar!Anses man ändå tillhöra en riskgrupp pga åldern enbart?

  • D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
    Besima Aho 2017-08-28 11:30 (7 år sen)

    Hej Ingrid,

    Ja du kan själv bekosta bältrosvaccination. Ta kontakt med din vaccinationscentral eller närmsta vårdcentral så får du mer info kring det.

  • Avatar Tidigare användare 2017-08-19 08:39 (7 år sen)

    Kan man själv bestämma o bekosta vaccin mot bältros och vad kostar det isåfall?

  • Avatar Tidigare användare 2017-07-21 22:24 (7 år sen)

    Jag skulle vilja veta mer om bältrosvaccination. Risker för biverkningar? Hur effektivt är vaccinet? Kostnad?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.