Vaccin till barn utanför barnvaccinations-programmet
Alla vaccin ingår inte i allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det finns vaccin som kan vara nödvändiga för ditt barn. Här följer en lista över de olika vaccinen.
Följande vaccin ges till barn med ökad risk:
Tuberkulos (TBC):
Vaccinet ges vanligen till med en dos efter 6 månaders ålder till barn med ökad risk för tuberkulossmitta. Det kan dock ges tidigare om barnet ska vistas i miljö med pågående smittspridning.
Läs mer om tuberkulos (TBC) här
Hepatit B:
Vaccinet ges till barn med ökad risk för hepatit B. vanligen ges det vid tre tillfällen, antingen tillsammans med övriga vacciner under spädbarnsåret eller enligt ett separat tidsschema. Nyfödda till mödrar med hepatit B vaccineras enligt särskild rutin.
Vattkoppor (Varicella)
Följande vaccin ges till barn med underliggande sjukdom som nedsätter immunförsvaret, till exempel maligna sjukdomar och kronisk njursjukdom. För att dessa barn inte ska smittas rekommenderas även vaccination av syskon och nära kamrater. Bedömningen görs av patientansvarig eller annan sakkunnig läkare.
Hiv, graviditet och föräldraskap – Avsnitt 2: “Det finns inte några hinder för en person med välbehandlad hiv att skaffa barn”
Här får du ta del av berörande personliga berättelser om hiv och föräldraskap och veta mer om hur det funkar när man blir gravid och lever med hiv. Möt flerbarnsmamman “Sara” som lever med hiv och Kristina Pettersson, specialist inom kvinno- och förlossningsvård på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett samtal om hiv, föräldraskap, graviditet och amning.
Följande vaccin ges till barn och vuxna i riskområden för TBE
Tick Borne Encefalitis (TBE)
Fästingburen encefalit; Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden för TBE och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.
TBE-vaccin till barn kan ges från 1 års ålder och ger generellt ett bra skydd mot fästingsjukdomen hos barn.
För aktuella riskområden i Sverige - se vår karta nedan. Personer som kommer att vistas inom våt- eller skogsområden i Finland (framförallt Åland), Baltikum eller Centraleuropa, till exempel ornitologer och orienterare, brukar också rekommenderas TBE-vaccination.
Läs mer om TBE här »
För aktuella riskområden i Sverige se vår karta här »
Följande vaccin ges till spädbarn som kan drabbas av allvarlig mag-tarminfektion:
Rotavirus
Rotavirusinfektion är den vanligaste orsaken till allvarlig mag- tarminfektion hos små barn. Viruset är mycket smittsamt. De flesta smittas tidigt i livet och så gott som alla har haft en rotavirusinfektion före fem års ålder.
Vaccination mot rotavirus erbjuds kostnadsfritt i följande landsting: Stockholms läns landsting, Jönköpings läns landsting och Region Västra Götaland. I ytterligare några landsting pågår diskussioner eller finns förslag om att införa rotavirusvaccination till alla spädbarn.
Källor: Folkhälsomyndigheten och Netdoktor.se
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu