Träning vid luftvägsinfektion – är det okej?
Övre luftvägsinfektioner är vanligast under vinterhalvåret. Under perioden oktober till april är det inte ovanligt att förskolebarn har två till tre förkylningar per månad. Vanligtvis varar infektionen i sju till tio dagar.
Film: Lär dig mer om förkylning – på 2 minuter
Det vanligaste symtomet är snuva och ibland blir det inte värre än så. Det är också vanligt med hosta, sveda i halsen och irritation i näsan. Allmäntillståndet är oftast helt opåverkat men vissa kan känna trötthet, få huvudvärk och måttlig feber.
Förutsatt att febern är frånvarande – går det bra att träna med övre luftvägsinfektion?
– Det korta och principiella svaret är nej, man ska inte idrotta med en övre luftvägsinfektion, som man alltid ska ha den största respekt för. Särskilt vid ansträngning som är intensiv eller av längre tidsutsträckning, då man därvid får ett ytterligare försämrat immunförsvar med högre komplikationsrisk, säger Sven-Anders Sölveborn, ortopedspecialist och idrottsmedicinare.
Med intensitet menar han att prestera över 80 procent av sin maximala förmåga och längre tidsutsträckning innebär minst 60 min.
Livet med hiv – Nytt avsnitt: ”Jag känner mig inte bekväm med att gå till vårdcentraler”
Två berättelser om att leva med hiv som ung. “Alice” och Gustav delar med sig av sina tankar om öppenhet, samhällets okunskap och den viktiga kampen mot stigmat. I samtalet deltar även Victor Westergren från Venhälsan i Stockholm.
– Lunginflammation och bihåleinflammation kan uppkomma även utan att feber förelegat. Nervsystemet påverkas också av infektionen, så att koordinationen försämras med nedsatt prestationsförmåga och ökad risk för skador på leder, ledband och senor kan bli följden, säger Sven-Anders Sölveborn.
Därutöver uppmärksammar han risken för att smitta sin omgivning, till exempel vid delaktighet i lagidrott.
Extra viktigt att avstå träning vid feber
– Ökad hjärt-kärlbelastning, speciellt vid feber, kan leda till dödlig hjärtrytmrubbning, även om det är sällsynt, säger Sven-Anders Sölveborn.
Risken för att hjärtat tar skada av träning beror på huruvida infektionen orsakas av virus eller bakterie och vilken sort. Och det är inte bara att gå till läkaren och testa sig, förklarar Sven-Anders Sölveborn.
– För lekmannen likaväl som för läkaren kan man inte med säkerhet skilja luftvägsinfektioner orsakade av vanliga "förkylnings"-virus från de bakterier och virus som kan attackera hjärtat och ge infektioner där, säger han och fortsätter:
– Ett sådant fatalt missöde kan också följa då man inte känner några symtom alls, eller vid diffus obehagskänsla, muskelömhet eller huvudvärk. Om man därvid har en vilopuls som ökar med tio slag i minuten eller mer, eller en vilotemperatur-stegring på minst en halv grad skall man vila från idrottsansträngning.
Huvudbudskapet är att avstå från träning till dess att luftvägsinfektion har gått över. Men vid lättare snuva och gott allmäntillstånd går det bra att träna men med sunt förnuft.
Läs mer om luftvägsinfektion och behandling här.
Kommentera denna artikel
Hej!
Tack för artiklarna!
Jag vill bara berätta att jag gick med långvarigt halsont, vissa dagar bättre andra dagar sämre. Det svängde snabbt även under dagen.
Eftersom jag ville fortsätta träna så tog jag svalgodling på mig själv, arbetade då som ssk på HIA.
Då det inte visade nåt speciellt förutom lätt förhöjda vita blodkroppar så tränade jag vidare.
Men det kändes inte ok, hade mindre ork o ibland lite diffusa lätta smärtor som jag tolkade som muskulösa.
EKG visade inte heller nåt speciellt.
Hade extremt lågt blodtryck, men tänkte inte speciellt på det.
Endag svullnade mina fötter plötsligt efter en kort promenad. Då sökte jag till slut o hamnade på HIA.
EKG sa inte speciellt mycket, förutom när en skicklig kardiolog som just börjat där tog ett EKG i stående, då visade det att jag hade myocardit på bakväggen.
Den var svår o efteråt kändes det som om jag skulle ha haft hjärtinfarkt. Det tog tid innan jag orkade komma tillbaka.
Vill bara påtala att det är bra om ni varnar för att man tränar vid halsont - även vid långvarig ont i halsen pga virus, utan feber.
Vänliga hälsningar
Hej!
Jag har haft en kraftig luftvägsinfektion i tre veckor med hög feber och hosta. Nu känner jag bättre men hosta är kvar. Ska jag börja träna eller jag måste ta det lugnt en vecka till?
Jag har haft ont i halsen ett par veckor. Snuvan är borta. Är inte 100% men 95% ok. Jag brukar ändå gå till gymmen. Försöker flåsta mindre och ta det lugnt med löpning och liknande. Det är väl ok?
Inga har kommenterat på denna sida ännu