Läsarfråga: ”Varför rinner näsan när det är kallt?”
Kan sår på tungan bero på vitaminbrist? Och hur länge är normalt att ha hosta eller vara täppt i näsan? Här svarar Remy Waardenburg, specialistläkare i allmänmedicin på läsarnas frågor om luftvägsinfektioner.
Frågorna och svaren här nedan är plockade från en chatt som Netdoktor anordnade i december 2019. Vill alla frågor och svar som kom in under chattillfället? Följ då denna länk: Chatt om luftvägsinfektioner
Alltid snuvig - vad kan det bero på?
Läsarfråga:
Hej!
Sedan 1 år tillbaka känner jag mig smått snuvig jämnt. Mer eller mindre varje dag.vad kan det va? VC sa att det va gubbsnuva men vad kan jag göra åt det? De sa inget om behandling el tabletter. Kan det beror på flytt till landet? Men bodde och växte upp på landet.
Tack så hjärtligt på förhand.
Erika
Remy Waardenburg svarar:
Hej Erika!
Det låter riktigt besvärligt. Det kan bero på olika saker och i följande bedömning antar jag att du inte har varit med om någon olycka innan det började. Det kan bland annat handla om allergier (särskilt om du har besvär med klåda i näsa/ögon också), överkänsliga nässlemhinnor (så kallad vasomotorisk rinit), astma, polyper (oftast endast täppt näsa), användning av vissa läkemedel och hypotyreos.
Du ser – många möjliga orsaker! Eventuella bakomliggande orsaker ska behandlas först. Annars kan nässprejer med kortison eller läkemedel som motverkar rinnsnuva (till exempel med ipratropium) ha god effekt.
Kan sår på tungan vara vitaminbrist?
Läsarfråga:
Hej!
Sen en tid så har jag fått sår på tungan i samband med att det känns som sandpapper i halsen. Var hos läkare men sa att d var virus. Har aldrig haft sår på tungan förut. De skrev remiss till ÖNH. Kan det vara vitaminbrist? Är lite orolig för vad det kan vara.
Thomas
Remy Waardenburg svarar:
Hej Thomas!
Tungförändringar kan bero på många olika saker. Det kan till exempel bero på svampinfektion och vitaminbrist (ovanligt hos friska personer), brännande tunga (kallas även Burning Mouth Syndrome) och förändringar som är förstadier till cancer.
Det sistnämnda gör dig kanske ännu mer orolig, men ett sår på en tunga som inte läker ska bedömas av en ÖNH-läkare för att utesluta cancersjukdom. Det är ovanligt, men finns det är det bra att veta det i god tid!
Vad är kronisk bronkit?
Läsarfråga:
Jag har diagnosen kronisk bronkit..... men vad är det egentligen, vad händer i kroppen. Tar Inovar morgon o kväll, är det en optimal lösning????
Yvonne
Remy Waardenburg svarar:
Hej Yvonne!
Kronisk bronkit betyder inte mer än en långvarig inflammation i luftröret. Oftast beror det på KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom. KOL-diagnos ställs med hjälp av spirometrisk undersökning, där man ser om luftrören faller ihop under utandningen. Man kan ha kronisk bronkit utan KOL, och oftast talar man om det om man har symtom eller fynd på kronisk bronkit (såsom slem, hosta) utan att man ser typiska fynd vid spirometri. Behandlingen av KOL och kronisk bronkit är ungefär densamma. Innovair är en kombination av en en långverkande luftrörsvidgande och kortison. Det kan vara en bra behandling, men vad som är bäst för just dig beror framför allt på hur mycket symtom man har och hur ofta man får akuta försämringar.
Långa förkylningar - hur stärker jag mitt immunförsvar?
Läsarfråga:
Jag har varit förkyld i 4 veckor. Ingen feber men med snuva, hosta och halsfluss. Nu är förkylningen över men är väldigt slemmig i hals, beläggning på tungan som är värst på morgon och fortfarande dödstrött. Vad kan jag göra för att stärka mitt usla immunförsvar? Förra vintern hade jag liknande problem i hela 3 månader. Hälsocentralen hjälpte inte utan sa bara virus, det går över. Är mellan två jobb men är orolig för framtiden och kommande arbete om jag är såhär sjuk varje vinter... Det är från okt- mars som jag blir länge sjuk.
Marie
Remy Waardenburg svarar:
Hej Marie!
Du verkar ha drabbats av något riktigt envist. Din fråga är en vanlig fråga på vårdcentralen: Är det normalt att man är sjuk så länge?
Om man jobbar inom vården märker man att olika personer har mycket olika infektionsbenägenheter. Vissa personer kan bli sjuka flera gånger per år medan andra söker någon gång var tionde år. Om man har en sjukdom som gör att man har nedsatt immunförsvar talar man om immunbrist. Oftast är immunbrist ett medfött tillstånd, där man redan i barndomen märker att det uppstår fler infektioner än vanligt, dessutom på ovanliga platser. Oftast handlar det om bakterieinfektioner som kräver antibiotika.
Hos vuxna är det dock ovanligt med immunbrist. Ett känt undantag är en hiv-infektion, där enklare virusinfektioner kan vara livshotande. En långvarig infektion som du beskriver är sannolikt trots allt en besvärlig, envis virusinfektion. Det betyder inte att hälsocentralen inte vill hjälpa. Det ska snarare tolka så att man utifrån dagens kunskapsläge har bedömt att sannolikheten att man vid avancerad provtagning hittar något avvikande eller att antibiotika ska hjälpa är mycket liten.
Om du är fortsatt orolig kan du ta upp det med din hälsocentral för att se om det finns vissa saker du kan göra för att undvika att bli smittad.
Hostar av kall luft - kan det vara astma?
Läsarfråga:
Hej! Jag får alltid hosta när jag går från den varma inomhusluften till kall utomhusluft. Vad beror det här på? Kan det vara början på astma? Tack på förhand! Hälsningar Jon
Remy Waardenburg svarar:
Hej!
Jag kan inte direkt svara på vad det kan bero på. Det verkar som om dina luftrör är känsliga och det kan mycket väl vara en känslighet som beror på astma. Faktorer som ökar risken för att det handlar om astma är om man också har hösnuva eller atopiskt eksem. Andningssvårigheter vid fysisk aktivitet kan också tala för astma. Det kan nog vara bra att göra en bedömning av lungfunktionen med hjälp av spirometri.
Varför rinner näsan när det är kallt?
Läsarfråga:
Hej Remy! Varför får man rinnsnuva när det är kallt ute, trots att man inte är förkyld? Ögonen har också börjat vattna sig så fort jag går utomhus. Hur kommer det sig? Har det här med åldern att göra? Jag är 50+.
Sven
Remy Waardenburg svarar:
Hej Sven!
Det du beskriver är något som också har kallats för ”gubbsnuva”, men det har varken med kön eller ålder att göra. Kall luft kan utlösa en plötslig produktion av vätska och slem i nässlemhinnan – utan att man drabbats av någon typ av infektion. Det kan också ske vid vissa dofter eller när man äter mat.
Att ögonen lättare vattnar sig kan ha att göra med att tårvätskans kvalitet avtar med åldern, vilket gör att man lättare får tårflöde när man utsätts för (kall) vind.
Kommentera denna artikel
Jag är kvinna med en rinnande näsa på vintern. Så det kan inte vara gubbsnuva. Inget på kvällen eller natten. Men på f.m. börjar det och håller på till kvällen. Är sällan snuvig eller förkyld. Måste alltid ha en näsduk till hands.....
Gillar att ni har frågelåda, där kan man få svar på sådant man undrar.
Hej gjorde en ct skalle,tycker det var onödigt visade ingen skada.kan jag blivit skadad på något sätt av strålningen och vad i såfall o vad för symtom och hur länge och är dom bestående, utan kontrastmedel.
Inga har kommenterat på denna sida ännu