Läkemedel vid infektion – Antibiotika
Antibiotika är samlingsnamn för de preparat som alla används för att behandla infektioner som orsakats av bakterier. Antibiotika påverkar inte infektioner vilka orsakats av virus. Ibland använt synonymt med penicillin. Det bör betonas att penicillin bara är en av många typer av antibiotika. En majoritet av de antibiotika som används idag har utvecklats från svampar och bakterier. En mindre andel är helt syntetiskt framtagna.
Det finns flera olika verkningsmekanismer för antibiotika. En vanlig mekanism är att slå mot bakteriernas cellvägg vilken förstörs. Därefter kan inte bakterierna överleva. Andra typer av antibiotika slår mot cellernas ämnesomsättning.
Sammantaget slår antibiotika inte bara mot de främmande bakterierna i kroppen som man vill bli av med utan även mot de ”goda” bakterierna som finns i bland annat magen och tarmen. Det gör att biverkningar som diarré och buksmärtor förekommer. En del reagerar också med utslag på kroppen av olika typer av antibiotika.
Penicilliner
Den antibiotikagrupp som används mest. I gruppen ingår bland annat så kallat penicillin (kallas även penicillin V i tablettform), som har effekt på de vanligaste bakterierna som orsakar luftvägsinfektioner.
Preparat: till exempel Penicillin, Amoxicillin
Ett penicillin som används vid urinvägsinfektion är pivmecillinam (Selexid).
[ReadMoreLinkBoxSecond]Cefalosporiner
Är ett så kallat beta-laktamantibiotika dit penicillin hör med ett bredare verkningsområde, det vill säga där ”vanligt” penicillin inte har haft effekt. Tyvärr ses en ökad resistensutveckling mot cefalosporiner hos framför allt tarmbakterier som kan ge blodförgiftning och urinvägsinfektioner. Det gör att cefalosporiner blir mindre användbara vid svåra infektioner. Om de används mer sparsamt kan resistensen hos bakterierna minska.
Preparat: till exempel Cedax, Cefadroxil, Cefamox
[ReadMoreLinkBoxThird]Tetracykliner
Verkar på många fler olika bakteriesorter än penicillin. Används bland annat vid behandling av infektioner i underlivet, lunginflammation och akne. Påverkar inte bakteriernas cellvägg utan slår istället mot deras ämnesomsättning.
Preparat: till exempel Tetracyklin, Doxyferm
Cefalosporiner
Är verksamt mot i princip samma bakterier som penicillin. Används därför som alternativ om någon inte tål penicillin. Verksamt mot mykoplasma-infektion i luftvägarna där penicillin inte är verksamt, då mykoplasma-bakterien inte har någon cellvägg som penicillin kan påverka.
Preparat: till exempel Ery-Max, Klacid
Kinoloner
Slår mot många typer av bakterier (vilket också kallas att de har ett brett spektrum). Användas främst vid svårare infektioner eller vid allvarliga urinvägsinfektioner.
Preparat: till exempel Ciproxin, Lexinor, Tavanic, Avelox
Trimetoprim
Är verksamt genom att hämma bakteriernas produktion av folsyra. Det gör att de inte kan föröka sig. Används vid enklare urinvägsinfektioner. Kan även användas tillsammans med så kallade sulfonamider för att behandla svårare urinvägsinfektioner eller om patienten har penicillinallergi.
Preparat: till exempel Trimetoprim, Idotrim