Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Infektion

Japansk encefalit – smittar från mygg till människa

Annons

Japansk encefalit (encefalit betyder hjärninflammation) är en virussjukdom som smittar från mygg till människa och som man kan vaccinera sig mot. Risken att smittas av japansk encefalit är som störst på landsbygden i Sydostasien där myggorna trivs bättre än i bullriga och förorenade städer. Allra mest utsatta är ovaccinerade resenärer i landsbygdsområden eftersom de boende i lokalbefolkningen blir vaccinerade mot sjukdomen som små.

Symtom på japansk encefalit

Smittskyddsläkaren Rickard Eitrem, som länge har intresserat sig för japansk encefalit och andra infektionssjukdomar i vanliga turistländer, menar att symtomen kan likna många andra symtom på hjärnsjukdom i början av insjuknandet.

- Ja, symtomen vid japansk encefalit det rör sig om feber, huvudvärk och kräkningar. Men om sjukdomen utvecklar sig och blir allvarligare kan man bli omtöcknad, få kramper och till och med bli förlamad. Statistiken visar att en tredjedel av dem som får japansk encefalit dör, en tredjedel får bestående handikapp medan resten tillfrisknar, säger Rickard Eitrem. 

Annons
Annons

Åtta svenskar har haft japansk encefalit

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten har hittills åtta svenskar fått sjukdomen sedan 1994. Ingen svensk har dött till följd av sjukdomen, däremot avled en dansk som vistades i Sydostasien en längre tid för ett par år sedan.

Rickard Eitrem har själv behandlat en svensk kvinna som insjuknat i japansk encefalit och som efter att ha fått vård tillfrisknade. Det var Sveriges första fall.

- Men hon hade bara varit borta i tio dagar på Bali, och tillhörde alltså inte den egentliga riskgruppen, det vill säga, de som varit i riskområden i fyra veckor eller mer. Efter den händelsen ville jag att fler skulle vaccineras mot japansk encefalit men mina kollegor ansåg att risken att smittas var alldeles för liten sett till antalet resenärer, berättar Rickard Eitrem.

Myggmedel och myggnät bra komplement 

Eftersom japansk encefalit smittar via myggor kan det vara bra att ha i åtanke att dessa myggor är mest aktiva på morgonen och kvällen, menar Rickard Eitrem. Enligt honom är risken att smittas liten men för att vara på den säkra sidan kan man använda myggmedel, roll-on-medel och myggskydd som komplement till myggnät i fönstren.
Den som misstänker att den smittats av japansk encefalit bör omedelbart uppsöka sjukvård.

Annons
Annons

- Det finns tyvärr ingen specifik behandling mot japansk encefalit. Den som blir medvetslös och får kramper bör få intensivvård med en gång. Symtomen kan som sagt påminna om många andra encefalitsjukdomar och i nio av tio fall är det inte japansk encefalit det rör sig om, säger Rickard Eitrem.

Vaccin mot japansk encefalit till barn och vuxna

Varje år reser en halv miljon svenskar till Sydostasien. Rickard Eitrem rekommenderar att de som ska resa till landsbygden i länder som Indonesien, Thailand, Kina och Indien och som ska vara borta i mer än fyra veckor bör vaccinera sig. I sitt arbete har han dagligen samtal med patienter som har funderingar kring vaccinationer och sprutor. Somliga resenärer tycker inte att de behöver vaccinera sig medan andra hellre tar det säkra före det osäkra.

- Det är alltid läkarens uppgift att göra en bedömning i varje enskilt fall, men det är patienten som själv bestämmer. Ibland möter jag personer som vill vaccinera sig mot japansk encefalit trots att de inte ska vara borta så länge. Då brukar jag säga att risken att du ska få sjukdomen är liten, kanske en på miljonen. Vill patienten ändå vaccinera sig så säger jag ja till det. Jag kan ge sprutan med gott samvete eftersom vaccinet inte ger några allvarliga biverkningar, säger han.

För bara några år sedan var det däremot förenat med allvarliga risker att vaccinera sig mot japansk encefalit. Det tidigare vaccinet, som slutade att säljas 2009, var tillverkat av mushjärna och det fanns en ökad risk för hjärnskada.

Det nya vaccinet, som idag framställs genom andra metoder, kan ges till både vuxna och barn från två månader, vilket är en glädjande nyhet för dem som vill resa med barn.

- En annan glad nyhet är att det går att ge vaccinet med en veckas mellanrum. Tidigare var man tvungen att vänta fyra veckor mellan varje dos. Det här innebär att man ge vaccin till personer som söker vård i sista stund, säger Rickard Eitrem.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vill du veta mer om resesjukdomar? Ta en titt på vår vaccinationskarta här


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.