Förkylning - vad är sant och vad är myt?
Det är under höst- och vinterhalvåret som förkylningar är som allra vanligast. I genomsnitt beräknas en person få en till två förkylningar per år. Smittrisken vid en förkylning är stor och även om alla är olika mottagliga för smitta kan vem som helst drabbas.
Förkylning - vad är sant och vad är falskt?
Huskurstips som att äta färsk vitlök, C-vitamin, rå ingefära eller dricka ett glas whiskey för att döda eventuella bakterier är alla vanliga men falska.
Var femte svensk tror också att antibiotika hjälper mot förkylning. Det stämmer inte. Vila, vila och återigen vila är det som främst rekommenderas, eftersom kroppen själv läker infektionen inom någon vecka.
Det finns därmed inga mediciner eller vaccin att ta men det finns knep som tillfälligt kan lindra besvären:
- Varma drycker, såsom te eller varm mjölk hjälper exempelvis mot halsont
- Undvik rökning vid förkylning då rökning i regel irriterar slemhinnorna
- Sov med huvudet högt då det underlättar svullnader i näsan
- Vid nästäppa använd nässpray eller näsdroppar
- Undvik träning eller annan fysisk ansträngning.
- Vila
Smittrisk
Många tror också att smittrisken är över när du tillfrisknat. Men det kan ta upp emot två eller tre dagar från det att du är frisk till dess att viruset lämnat kroppen. Störst risk att smitta är dagen innan förkylningen brutit ut och ett par dagar efter det. Sedan sjunker smittsamheten snabbt. Du bör dock vara noga med att tvätta händerna, nysa i armvecket och undvika närkontakt med andra människor.
Kommentera denna artikel
This article aceihved exactly what I wanted it to achieve.
Klart inget av dem _dödar_ bakterier men inom kinesisk medicin, som är äldre än västerländsk medicin, används ingefära och kanel t.ex. för att lindra förkylning. Vitlök är bra om man inte har feber, för att få ut skit.
Vad som kan desinfektera bakterier är kolloidalt silver samt ColdZyme spray. Fungerar väldigt effektivt vid halsont.
Inga har kommenterat på denna sida ännu