Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en period. För personer med astma kan förkylningar bli extra besvärliga. Astma kan ofta medföra mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt. Då kan man behöva öka dosen på sin astmamedicin eller få annan typ av behandling. Det menar Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergisjukdomar vid Lunds universitet.
Astma är en kronisk inflammation i luftvägarna som gör att musklerna i de mindre luftvägarna drar ihop sig om de blir irriterade. Luftvägarna kan irriteras av exempelvis infektioner, allergier, kall luft eller föroreningar i luften. Det kan i sin tur leda till att luftrören blir trånga, vilket gör att man blir andfådd och kan få svårigheter att andas. Det bildas dessutom ofta onormala mängder slem, något som förstärker problemet.
Något som är typiskt för astma är att graden av trångheten i luftrören inte är konstant, utan varierar över tid. Den kan tillta om luftrören blir irriterade och blir bättre när man tar bort den utlösande faktorn eller om man tillför astmamedicin. Astma förkommer hos cirka en av tio personer i Sverige och är en sjukdom som finns i alla åldrar – från spädbarn till äldre personer. Astma uppstår oftast i småbarnsåldern.
Vanliga förkylningar är en vanlig orsak till försämring hos personer med astma.
– Det finns en koppling mellan allergi och infektionskänslighet. Den allergiska inflammationen, alltså allergisk reaktion i slemhinnorna, minskar kroppens förmåga att hantera bland annat virusinfektioner, säger Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergisjukdomar vid Lunds universitet.
Svårt att skydda sig mot förkylningar
En förkylning är oftast orsakad av ett virus som angriper slemhinnorna i näsa, svalg, bihålor, och luftrören. De är dessutom ganska svåra att undvika då de är mycket smittsamma. Framför allt smittar en förkyld person mest under de första sjukdomsdagarna.
– Det vanligaste förkylningsviruset är rhinoviruset och det förändras hela tiden, vilket gör det oerhört svårt att skydda sig mot. Det finns inga vaccin eller liknande som man kan användas för att skydda sig mot det. Det är en risk som vi får leva med, säger Leif Bjermer.
Astmatiker kan behöva mer behandling vid luftvägsinfektioner
Man kan drabbas av förkylningsvirus flera gånger om året. De flesta får lindriga besvär, men om man har astma kan förkyldningar ställa till det ordentligt, om man har otur.
– Har man en astma kan det istället leda till att man får en tillfällig försämring av sin astma, som kan hålla i sig ett bra tag. Och i vissa fall blir det så illa att man får riktiga besvär som gör att man måste söka akut vård och få mer behandling, Då finns allt från lättare inhalationsbehandling med kortison till biologisk behandling, beroende på hur pass svåra symtom man har, säger Leif Bjermer.
Har man astmamedicin och får mer besvär vid förkylning ska man öka sin behandling så mycket det går, menar Leif Bjermer. .
– Och om det inte hjälper måste man kanske få kortisontabletter, som man framför allt använder vid svårare tillstånd, säger han.
Så kan man förebygga förkylning
Om man vill undvika att blir smittad av förkyldningsvirus (och andra virus och bakterier), är det viktigt att ha en god hygien. Man bör därför tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar nämligen lätt på händer och andra ytor som till exempel dörrhandtag. Handsprit är ett bra alternativ om man inte har möjlighet till vanlig handtvätt med tvål och vatten.
– Handhygien är jätteviktigt. Inkörsporten för virus är oftast slemhinnorna i ögon och så vidare. Man kanske tar någon i handen och kliar sig i ögat och då har man fört över infektionen, Leif Bjermer.
God handhygien är extra viktigt när du själv eller någon i din närhet är förkyld.
Hur ofta är det vanligt att vara förkyld?
Så gott som alla i en befolkning drabbas en eller flera gånger per år av en förkylning. Hos barn är genomsnittet 6–8 förkylningar per år och hos vuxna är genomsnittet 3–4 förkylningar per år. Barn i åldern 1,5–3 år drabbas särskilt ofta av förkylningar.
Långvarig hosta kan vara tecken på astma
Hos många är långvarig hosta det enda som märks av astman, särskilt hos barn. Hostan vid astma förvärras ofta av kyla och ansträngning och kan förvärras nattetid.
Typiska symtom på astma är:
-
perioder med hosta, särskilt nattlig hosta
-
tung andning
-
trånghetskänsla i bröstet och pipande ljud i bröstet
-
trånghetskänslan kan tillta om man utsätts för kall luft, rök, luftvägsinfektioner eller saker man är allergisk mot.
- Förkylning - https://www.netdoktor.se/infektion/sjukdomar/forkylning/
Kommentera denna artikel
Jag harv"allergisk adtma" är detvockså kronisk inflammation i luftrörwns slemhinnor.Kan detv ses som förhöjda värden på en snabbsänka?
Inga har kommenterat på denna sida ännu