Asien-resa: Då ökar risken för Japansk encefalit
Om du ska resa till Sydostasien kan du behöva vaccinera dig mot Japansk encefalit. En sjukdom som är ovanlig, men som kan bli både allvarlig och livshotande för den som drabbas.
Hundratusentals svenskar reser till länder där Japansk encefalit är vanligt. Men många resenärer vet inte om de faktiskt behöver vaccinera sig mot virussjukdomen eller inte.
För att beräkna smittorisken för Japansk encefalit krävs att man gör en individuell bedömning, menar Lars Lindquist som är adjungerad professor på Institutionen för Medicin i Huddinge och överläkare på infektionskliniken Karolinska Universitetssjukhuset.
Det finns nämligen flera faktorer som påverkar smittorisken. Risken kan även se väldigt olika ut beroende på vilken typ av resenär du är. Även resmålet har betydelse, inte bara när det kommer till vilket land du ska vistas i, resvägen och vilka delar av landet du planerar att besöka spelar också roll.
– Sedan är ju Japansk encefalit en säsongssjukdom i de norra delarna av Sydostasien. På vintern, när det är kallt och det inte finns några mygg, finns det ingen Japansk encefalit. Där finns det bara på sommarhalvåret, säger Lars Lindquist
– I södra Sydostasien finns det året runt. Och där finns det också mer när det är regnperiod och när man bevattnar risfälten.
Längre ner i artikeln kommer vi ta upp flera faktorer som kan öka risken för Japansk encefalit, men först ska vi lära oss lite mer om själva sjukdomen och hur smittan sprids.
Japansk encefalit - hjärninflammation
Japansk encefalit finns alltså främst i Sydostasien och angränsande länder. Sjukdomen är en virusorsakad hjärninflammation med hög risk för hjärnskada och hög dödlighet.
– Japansk encefalit är en väldigt allvarlig sjukdom. Det ser lite olika ut i olika studier, men ungefär en tredjedel av de som drabbas dör, en tredjedel får så allvarliga skador att det påverkar deras framtida liv och en tredjedel blir helt återställda, säger Lars Lindquist.
Viruset smittar genom infekterade myggor. Myggen suger blod från grisar och fåglar som är virussmittade och överför sedan viruset till oss människor när de sticker oss. Sjukdomen smittar inte direkt mellan människor.
Släkting till TBE
Japansk encefalit är en ganska nära släkting till TBE, fästingburen hjärninflammation, som många i Sverige känner till. Dock är Japansk encefalit en allvarligare sjukdom menar Lars Lindquist.
– De är rätt nära släkt. Men om man insjuknar i klinisk sjukdom så är Japansk encefalit en allvarligare sjukdom än TBE. Och man kan inte kliniskt skilja på en TBE och inte heller andra hjärn- och hjärnhinneinflammationer från en Japansk encefalit, det går inte, de har likartade symtom, säger han.
Svårt att veta hur många som drabbas
Hur många människor i världen som drabbas av Japansk encefalit är svårt att säga, menar Lars Lindquist. I en vetenskaplig artikel som publicerats i Journal of Travel Medicine, skriver dock Lars Lindquist, att det finns indikationer på att risken för Japansk encefalit har ökat.
– Det är många länder som inte har någon systematisk rapportering, så det är väldigt osäkert hur många som egentligen insjuknar i Japansk encefalit. Man vet bara att sjukdomen är relativt vanlig och man vet också att den ökar.
Dog efter tre dagars utflykt
– Om man tittar på västerländska resenärer under de senaste åren så har vi kanske ett hundratal fall av Japansk encefalit, säger han.
I Danmark hade man ett riktigt allvarligt fall för några år sedan, berättar Lars Lindquist.
– Det var en dansk turist som dog i Japansk encefalit. Han hade tagit en tre dagars utflykt till templet Ankor Wat i Siem Reap (Kambodja).
Ett av de senaste svenska fallen var 2017. Då var det en man som var på resa i norra Thailand, berättar Lars Lindquist.
– Han var där i åtta dagar för att hälsa på sin son, och han blev jättesjuk. Han kom tillbaka i stort sett medvetslös och fick föras till sjukhus för intensivvård. Så vi har ju ett och annat sådant riktigt svårt fall. Inte några fall varje vecka, men vi har kanske några enstaka fall per år, säger han.
I svåra fall kan man... ...bli omtöcknad/medvetslös Ungefär en tredjedel som får en allvarlig variant av japansk hjärninflammation får bestående skador i det centrala nervsystemet såsom kramper, förlamning, problem med minne. Symtom på Japansk encefalit
...få kramper
…bli förlamad
Cirka en tredjedel som utvecklar den allvarliga formen av sjukdomen avlider. En tredje delen blir helt återställda.
Många länder har infört nationella vaccinationer
För att skydda sin befolkning mot Japansk encefalit har många länder infört nationella vaccinationsprogram.
– Japan är ju bästa exemplet på det, de började vaccinera mot Japansk encefalit redan på 60-talet. Där är det allmän vaccination och där ser man få fall idag.
Däremot ska man komma ihåg att vi ovaccinerade inte är skyddade mot smittan.
– Åker vi till södra Japan så finns det ju lika mycket Japansk encefalit där nu som det fanns på 60-talet när de började vaccinera. Så risken för oss som är ovaccinerade är som det var för en japan innan de började vaccineras.
– Tittar man på grisar i södra Japan så har nästa 100 procent antikroppar mot Japansk encefalit, vilket talar för att sjukdomen finns där. Det är bara det att japanerna inte insjuknar i sjukdomen för att de är vaccinerade, säger Lars Lindquist.
Japansk encefalit finns inte bara på landsbygden
Japansk encefalit sprids huvudsakligen av myggarter som främst förökar sig i risfält.
– Risfälten är betydelsefulla för där finns det mycket mygg, och när man bevattnar risfälten mycket så trivs myggen. Så man kan säga att Japansk encefalit är risfältens sjukdom.
Förut sa man att Japansk encefalit var en landsbygdsjukdom, mycket på grund av risfältens roll i det hela, men de smittbärande myggen finns även närmare städerna än så, menar Lars Lindquist.
– Mitt i städerna finns det inte Japansk encefalit i någon större utsträckning. Det finns i Hanoi faktiskt, mitt i Hanoi (huvudstaden i Vietnam), men annars kan man säga att det inte finns japansk encefalit i stadskärnorna. För där finns det inga grisfarmar, sjöfåglar och inga risfält. Men det kan finnas Japansk encefalit i ytterkantsområdena, säger Lars Lindquist.
I stadsnära områden har det nämligen bildats en blandning av landsbygd och stad, där risfält och grisfarmar ligger sida vid sida med fabriker och stadsbebyggelse.
– Man har närmare fördubblat ris- och grisproduktionen för att befolkningen ökar så kraftigt i de här områdena, och då ökar även risken för Japansk encefalit, säger Lars Lindquist.
Affärsresande löper större risk att smittas
I dessa områden är det många affärsresande som rör sig, menar Lars Lindquist. Affärsresande som till exempel jobbar för stora globala företag vars nyetablerade fabriker ligger i utkanten av en större stad i Sydostasien.
De är alltså resenärer som vistas i områden där smittan förekommer. De besöker dessutom dessa ytterområden många gånger och gör det oavsett vilken tid på året det är. Därför är detta en av grupperna som bör vaccinera sig mot Japansk encefalit, menar Lars Lindquist.
Vaccineras mot Japansk encefalit eller inte?
Som semesterresenär ska du kanske framförallt fundera på om du ska besöka några riskområden under din vistelse och hur länge du ska vara där. Här är några riktlinjer för hur man ska tänka kring vaccinering mot Japanska encefalit:
-
Var ska du vistas?
Som vi tidigare berättat finns Japansk encefalit i vissa delar av länder och inte andra, smittan kanske finns i söder men inte i norr.
Du ska också fundera kring om du ska besöka någon utkant av en stad eller landsbygd. Kom även ihåg att resvägen mellan olika platser också bör räknas in.
-
Hur länge ska du vara där?
Som i det danska och svenska fallet som Lars Lindquist berättade om tidigare i artikeln, spelar inte alltid tiden för vistelsen roll. Men självklart blir risken större ju längre du vistas i områden där Japansk encefalit finns.
– Men man ska göra en noggrann bedömning: Vad är den individuella risken? Det finns ju de resenärer som har en kortare vistelse som också bör vaccinera sig för att de utsätter sig för en ökad risk, säger Lars Lindquist.
-
Äldre har högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom
– Sjukdomen blir allvarligare ju äldre man är. Barn har mindre risk att få allvarlig sjukdom än äldre, så pensionärer har den högsta risken. Äldre svarar dessutom sämre på vaccinet, säger Lars Lindquist.
Därför rekommenderar många, inklusive Lars Lindquist, en extra dos vaccin till personer som är över 60 år.
-
Upprepade vistelser eller bosatt under längre tid?
– Sedan ska man inte glömma den här gruppen som bosätter sig i de här områdena under långa perioder. De ska ju absolut vaccinera sig, säger Lars Lindquist.
En annan grupp som också bör vaccinera sig är gruppen som han kallar VFR (Visiting Friends and Relatives). Den gruppen har upprepade vistelser och har ofta lika stora risker som lokalbefolkningen gör.
– De riskerna tar ju inte en charterturist som ligger vid stranden eller poolen hela dagarna. Så VFR-gruppen är en viktig grupp att särskilja, de ska vaccinera sig mer än vad turister ska göra.
-
Vaccinera dig om du vill
Och till sist: Om du vill vaccinera dig för att vara på den säkra sidan går det så klart också bra.
– Alla vaccin har ju biverkningar men vaccinet mot Japansk encefalit som finns i dag är, som jag ser det, ett biverkningsfritt vaccin. Det enda problemet med det är att det är rätt dyrt, och det är ju en så klart en nackdel, säger Lars Lindquist.
Här kan du läsa Lars Lindquists artikel: ”Recent and historical trends in the epidemiology of Japanese encephalitis and its implication for risk assessment in travellers”
Myggburna sjukdomar i Asien
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu