Infektion
Senast publicerade artiklarna
-
Folkhälsomyndigheten rekommenderar RS-vaccin för alla över 75 år
Personer över 75 år, samt personer inom vissa riskgrupper över 60 år, bör vaccinera sig mot RS-virus enligt Folkhälsomyndigheten. Två vacciner mot viruset har nyligen godkänts i Sverige för personer som är 60 år och äldre.
-
Så kan Viruseptin förkylningsspray hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Hösten är här, och med den kommer förkylningssäsongen. Men du kan faktiskt göra något för att hålla dig frisk! Viruseptin® hjälper dig att förebygga och motverka förkylning innan den slår till. Om du redan hunnit bli sjuk, kan den också lindra dina symtom och förkorta s...
-
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden delar olika perspektiv på att leva med hiv i Sverige idag.
-
Läsarfråga: ”Vad gör man om man inte lyckas ta bort hela fästingen?”
Varför bär fästingar på sjukdomar? Och vad bör man göra om man inte får bort hela fästingen efter ett bett? Här svarar biologen och fästingexperten Thomas Jaenson på läsarnas frågor om fästingar.
3 Kommentarer -
Vaccin mot TBE - så går vaccinationen till
Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Men det går att undvika att bli infekterad av sjukdomen genom att vaccinera sig mot TBE. Hur många doser du bör ta under första ”vaccinations-året” beror på din ålder.
-
Asien-resa: Då ökar risken för Japansk encefalit
Om du ska resa till Sydostasien kan du behöva vaccinera dig mot Japansk encefalit. En sjukdom som är ovanlig, men som kan bli både allvarlig och livshotande för den som drabbas.
-
Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en period. För personer med astma kan förkylningar bli extra besvärliga. Astma kan ofta medföra mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt....
1 Kommentarer
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
-
Sökes: Personer som haft bältros
Har du haft bältros och skulle kunna tänka dig att delta i pressaktiviteter för att lyfta bältros och öka kunskapen om sjukdomen?
-
Utbildning om RS-virus
I den här utbildningen får du lära dig om RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus). RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom alltifrån lindrig förkylning till allvarlig inflammation i luftvägarna. Svår nedre luftvägsinfektion kan uppträda i alla åldrar, men se...
-
Quiz: Vad vet du om TBE?
TBE sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Men vad vet du egentligen om sjukdomen? Testa dina kunskaper och lär dig mer om TBE genom att göra vårt quiz!
1 Kommentarer -
Quiz: Vad vet du om hosta?
Hosta är kroppens naturliga sätt att hålla luftvägarna fria. Men vad kan du om denna försvarsmekanism? Testa dina kunskaper och lär dig mer genom att göra vårt quiz om hosta.
1 Kommentarer -
Quiz: Sex myter om HPV
Att humant papillomvirus, HPV är så pass vanligt att de flesta sexuellt aktiva burit på viruset eller någon gång kommer att göra det är ingen myt. Inte heller att många dessutom kommer drabbas utan ens att veta om det. I övrigt kan det ibland vara svårt att sålla bland all information som finns att tillgå kring HPV och vaccin – inte minst på nätet. Så vad vet du egentligen om HPV? Vad av det du hört är sanning och vad är myt? Testa dina kunskaper här och nu!
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Immunsystemets funktion, antikroppars roll samt immunitet
Immunsystemet är komplext och innefattar många olika delar. Denna text förklarar immunsystemets uppbyggnad och dess väg för att bilda immunitet.
-
Närstående med covid-19, information och råd till resten av hushållet
Det kan vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till om någon i hushållet har covid-19. Här får du tips och råd på hur du ska agera.
-
Coronavirus: sars och mers
Coronavirus är en virusfamilj med flera virus. Sars och mers är namnen på sjukdomar som ledde till utbrott av coronavirus med en mer allvarlig sjukdomsbild. Bilden föreställer mers, en sorts coronavirus som hade en långvarig epidemi i Saudiarabien under tidigt 10-tal.
-
Öronsus (tinnitus), symtomguide
Tinnitus är ett vanligt besvär och kan låta på många olika sätt. För vissa kan det innebära kraftiga besvär medan de flesta inte påverkas särskilt mycket.
-
Halsont, symtomguide
Ont i halsen är ett mycket vanligt symtom. I de flesta fall behöver man inte söka vård, men vissa infektioner och symtom kan göra att en bedömning rekommenderas.
-
Feber, symtomguide
Feber är ett mycket vanligt sjukdomstecken och är också en vanlig orsak till läkarbesök. Men vad räknas som feber? Och hur mäter man kroppstemperaturen på bästa sätt? Svaren hittar du i den här texten.
-
Sprucken trumhinna
Mer än 95 % av alla revor eller hål på trumhinnan läker av sig själva inom loppet av några få dagar till veckor. Hörseln blir därefter normal.
-
Klumpkänsla i halsen, globus
En känsla av att något sitter fast i halsen som inte försvinner när man sväljer – det är ett vanligt tillstånd som kallas för klumpkänsla i halsen eller globus. Många personer är oroliga för farliga sjukdomar i halsen men i själva verket handlar det nästan alltid om ett...
-
Mpox (tidigare apkoppor)
Mpox, tidigare kallat apkoppor eller monkeypox, är en sjukdom som beror på ett virus. Förutom feber, huvudvärk och sjukdomskänsla är det vanligt med hudutslag med blåsor och sår.
-
Nässköljning
Nässköljning kan minska symtom vid bland annat förkylning, allergi och kroniska bihålebesvär.
-
Infektion och träning
Infektionssjukdomar är vanligt bland såväl elitidrottare som motionärer. Det är viktigt med återhämtning för att uppnå maximal prestation och för att undvika risk för allvarliga infektioner och komplikationer med påverkan på hjärtat.