Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Solskador

Emese, 43, upptäckte hudcancern av en slump

Av en händelse upptäckte Emese Gerentsér, 43, att hon fått en ny leverfläck på sin axeln. Den var inte särskilt stor och vid första anblick såg den inte heller speciellt konstig ut. Men tack vare sitt jobb som medicinsk journalist hade hon kunskap om de fem kriterierna för hudcancerformen malignt melanom. Fläcken stämde in på alla fem. 


Publicerad den: 2019-11-07

malignt melanom - emese
Annons

– Den var asymmetrisk, ena halvan såg inte ut som andra halvan i färg och form. Den hade ojämn kant och färgen var melerad, från ljust rosa och brun till mörkare brun - vilket jag kunde se när jag tog en bild och förstorade den. Diametern var något större än sex millimeter på bredaste stället och eftersom jag inte kände igen den måste den ha förändrats, och det förmodligen ganska nyligen, säger Emese. 

Emese tog då kontakt med en läkare via en vård-app, som i sin tur gav henne en remiss till en hudmottagning. På mottagningen gick hudläkaren igenom hela ”hudkostymen” och undersökte alla Emeses fläckar med dermatoskop. 

– Fläcken på axeln avvek mycket riktigt och läkaren föreslog att vi skulle gå in i operationssalen för att skära bort den och skicka in hudbiten på analys, säger Emese.

”Hudläkaren vill träffa dig”

När Emese nio dagar senare var på öppna förskolan med sin son, upptäckte hon att hon missat två samtal från okänt nummer.

– Jag visste direkt att det var hudmottagningen som hade försökt nå mig. Jag satte på ljudet och gick och höll i telefonen medan jag väntade på att de skulle ringa igen. Jag hade svårt att tänka på något annat än på samtalet jag skulle få.

Efter att ha tittat på hundratals bilder på malignt melanom hade hon blivit ganska övertygad om att hennes fläck var elakartad, men hoppades så klart att hon hade fel.

– Det jobbiga med malignt melanom är ju att man, förutom fläcken, inte får några symtom förrän cancern spridit sig inne i kroppen, och då har det gått långt.

Telefonen ringde en tredje gång och Emese svarade.

Hudläkaren vill träffa dig. Kan du komma in imorgon? Klockan 13:20?”, sa en sjuksköterska i andra änden av luren.

– Jag tittade inte ens i kalendern utan svarade bara ja. Jag hade tusen frågor men kunde inte få fram en enda. Jag förstod att provsvaret visade positivt, för ett negativt provsvar hade de meddelat på telefon, säger Emese och fortsätter:

– Jag tänkte på vad som skulle hända imorgon klockan 13:20. Skulle vi diskutera behandling, eller skulle det bli en vidare utredning först? Skulle de operera mig igen direkt imorgon eller skulle jag få en ny tid för operation?

Det närmaste dygnet var jobbigt, oron gnagde i magen och en lätt ångest letade sig in i Emeses kropp.

– Samtidigt kunde inte medicinjournalisten i mig låta bli att tycka att det hela samtidigt var lite spännande att få uppleva. Tankarna om att mina barn kanske skulle växa upp utan sin mamma, hade jag dock kunnat vara utan, säger hon.

Malign melanom i ett första stadium

Emese hade tur i oturen. Proverna visade på malignt melanom in situ, ett första stadium för malignt melanom som inte hade spridit sig. En varm lyckokänsla spred sig i kroppen när hudläkaren gav henne beskedet, berättar hon.

– Som rutin tar de ändå bort ytterligare en bit av huden och skickar in även den på analys. Åtta stygn och ett cirka sex centimeter långt ärr, fick jag i utbyte, säger Emese.

När hon tänker tillbaka på händelsen är hon tacksam över att leverfläcken satt där den satt. Hade den suttit på ett mer dolt ställe, som till exempel på ryggen, hade hon troligtvis inte upptäckt den lika snabbt.

– Det hade troligtvis gått betydligt längre tid innan den upptäcktes, och utfallet hade kunnat bli ett helt annat, kanske ett mycket jobbigare sådant. Därför vill jag uppmana alla som är i min ålder eller äldre, att gå och kolla upp sina leverfläckar. Och till alla som redan tänkt att ni ska gå och kolla era leverfläckar, men det blir liksom aldrig av: Boka en tid, och gör det idag!

De som känner Emese idag skulle kanske bli förvånade över att just hon drabbades av malignt melanom, hon som alltid bär en stor solhatt och är ordentligt insmord med solskyddsfaktor när hon är ute i solen.

– Men de maligna melanom vi får idag är ofta ett resultat av hur vi solade som yngre, och jag minns att jag flera gånger brände mig i solen när jag var tio till tjugo år. Om jag ens använde SPF under dessa år var den dessutom inte särskilt hög. Det blev dessutom en del solariesolande under det glada 90-talet. Tur att vi är klokare idag, säger Emese.

ABCDE-kriterierna för malignt melanom

Det finns några symtom och tecken som du kan gå igenom om du misstänker att en leverfläck är elakartad, dessa kallas ABCDE-kriterierna:

A = Asymmetry - Fläcken har en asymmetrisk form. Den ena halvan av fläcken speglar inte den andra.

B = Border irregularity - Fläcken är oregelbunden och har oskarp kant.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

C = Color variation - Fläcken har flera färger, till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa eller vitt.

D = Diameter - Fläcken är större än sex millimeter.

E = Evolving - Leverfläcken har förändrats över tid i storlek, form, färg eller yta.

Ju fler kriterier som är uppfyllda, desto högre är risken att förändringen är malign.

Nya fall har nästan fördubblats på tio år

Melanom är en av de cancerformer som ökar mest. I Sverige har antalet nya fall per år nästan fördubblats de senaste tio åren. Ökningen tros bero på att vi har ändrat våra solvanor. Ljushyade personer löper tio gånger högre risk att få malignt melanom, jämfört med personer med mörkare hud. Genomsnittsåldern för de som drabbas av sjukdomen är närmare 60 år, men även yngre personer kan som sagt drabbas. Läs mer om malignt melanom här >>

Läs också:

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.