Vårtor på händer och fötter
Vårtor är små utväxter i huden, oftast på händer, fingrar och fötter. De flesta vårtor försvinner av sig själv efter ett till två år.
Vad är hand- och fotvårtor?
Vårtor är små utväxter i huden, oftast på händer, fingrar och fötter som beror på ett virus. Vårtor är vanligast bland barn i 12–16-årsåldern. I den åldern har cirka fem procent vårtor. Därefter avtar förekomsten med åldern.
Symtom
Vårtor är vanligen 2–5 mm stora, har en småknottrig yta och kan sitta en och en eller i grupper. Om vårtorna sitter på fotsulorna eller fingrarna kan de göra ont om de utsätts för tryck. Vårtorna kan rivas upp och blöda. Huden runt fotvårtorna är ofta förtjockad.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Orsak
Vårtor orsakas av en virusinfektion i huden. Infektionen angriper hudcellerna och gör att huden blir tjockare där viruset finns. Vårtviruset tillhör gruppen papillomvirus (humant papillomvirus, HPV). Det finns över 200 olika varianter av detta virus.
Vårtor smittar vid direktkontakt eller via föremål. Det är vanligt att man smittar sig själv och för över vårtviruset från ett ställe till ett annat. Detta sker till exempel vid nagelbitning då man kan få sår under nageln och senare en vårta i såret. Vårtor kan också spridas till andra om man till exempel använder samma handduk, rakapparat eller nagelsax. Fotvårtor kan man få genom att gå barfota på fuktiga platser där andra också går barfota, till exempel i simhallar och omklädningsrum.
Diagnos
Vårtor har ett typiskt utseende som gör att det är lätt att ställa diagnos. De är ofta kupolformade, men kan se lite olika ut, beroende på var det sitter. Om man skrapar bort det översta skiktet kan man se mörka prickar i vårtan. Det är små blodkärl som har förtätats och detta är vanligt vid alla typer av vårtor.
Behandling
Behandling är inte nödvändig. Oavsett behandling kommer vårtorna att vara försvunna hos de flesta efter två år och så gott som alla efter fem år. De behandlingar som rekommenderas har dessutom bara liten effekt.
Vid belastningssmärta kan vårtan filas ner och/eller avlastande plåster användas.
Om man vill behandla rekommenderas vårtmedel som innehåller salicylsyra i första hand.
Vårtmedel
Vårtmedel som innehåller salicylsyra kan köpas receptfritt på apotek. När man använder vårtmedel är det viktigt att göra huden mjuk och att ta bort hård och död hud. Detta kan man göra genom att sitta med händer eller fötter i ett varmt bad med grönsåpa i 5–10 minuter och därefter skrubba bort den hårda huden med till exempel pimpsten eller en fil. Detta ska man göra innan man smörjer eller penslar på vårtmedlet.
Vårtmedlet bör påföras varje kväll. En till två gånger i veckan avlägsnas hinnan över vårtan innan vårtmedlet appliceras. Behandlingen bör fortsätta tills man har uppnått önskat resultat och det kan ofta ta flera månader. Det finns även vårtmedel som innehåller myrsyra. Detta medel appliceras endast en gång i veckan. Hand- eller fotbad samt regelbunden nedskrapning av vårtorna gäller även här.
Frysbehandling
Vårtor kan också frysas bort. Frysning är smärtsam både under behandlingen och en tid efteråt, så denna behandling är inte lämplig för yngre barn. Som regel måste behandlingen upprepas med tre till fyra veckors intervall innan man ser någon effekt. Receptfria preparat för egenbehandling med kemisk frysning är inte jämförbara med flytande kväve, som används på mottagning, vad gäller effekt. I mycket svåra fall kan behandling ske inom sjukvården annars räcker oftast egenvård. Det kan också finnas privata mottagningar som erbjuder behandling.
Förebyggande åtgärder
Förskolebarn och skolelever med fotvårtor bör använda strumpor eller skor när de tränar i gemensamma lokaler.
Enkät om kronisk urtikaria (nässelfeber)
Lever du med kronisk urtikaria (nässelfeber)? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med kronisk urtikaria står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Prognos
Vårtor är helt ofarliga men de kan vara generande och besvärliga. Hos en del kan vårtorna försvinna utan behandling efter två till tre månader. Hos de flesta försvinner vårtorna försvunnit av sig själv efter ett till två år.