Rodnad
Vad är rodnad?
Rodnad är vanligt och förekomsten tycks vara ganska jämn bland kvinnor och män. Dock uppträder rodnad förhållandevis sällan hos de flesta av oss. Men hos vissa personer är rodnaden så uttalad att den blir ett besvär som till och med kan vara förödande både socialt och yrkesmässigt. Obehaget från rodnaden kan leda till att den drabbade undviker att träffa andra människor, även vänner. I vissa fall är rodnad en del av den psykiska sjukdomen social fobi.
Vi rodnar på grund av att blodkärlen i huden (kapillärerna) utvidgas för att mer blod ska kunna flyta under hudens yta, vilket gör att den blir röd och känns varm. Vanligtvis uppstår rodnad på den övre delen av bröstet eller längst ned på halsen, men kan även finnas i ansiktet. Hos vissa kan rodnaden spridas ned till kroppen och benen.
Personer som söker hjälp kan uppleva att vårdpersonalen är dåligt informerad om behandlingsåtgärderna. De får ofta höra att det inte finns något att göra eller att de kommer att växa ifrån det.
Symtom
Rodnad kan karaktäriseras som episodiska anfall av röd färg i ansiktet, på öronen och på halsen. Rödfärgningen åtföljs av en stickande eller brännande känsla i de berörda områdena. Rodnad förekommer ofrivilligt, kan inte kontrolleras, kan inte förhindras och kan även utlösas av mindre känsloreaktioner (emotioner).
Det finns en rad teorier om varför huden blir röd. När vi utsätts för känslomässiga stimuli kan kroppen reagera med en "fäkta eller fly"-reaktion, vilket stimulerar kroppen att frisätta extra adrenalin (ett hormon). Adrenalinet påverkar det sympatiska nervsystemet som styr det icke viljestyrda nervsystemet och som bland annat ger signal om att utvidga blodkärlen i kroppen, inklusive ansiktet, som därmed rodnar. Hos personer med kronisk rodnad tror några experter att förklaringen är ett överaktivt sympatiskt nervsystem.
Rodnad ses bland alla folk i världen. Även om de synliga förändringarna inte är lika tydliga hos personer med mörkare hud, är stickningarna och den brännande känslan ändå lika besvärande.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Orsaker
Det finns andra orsaker till rodnad än känslomässiga reaktioner, och dessa måste uteslutas.
- Fysisk aktivitet eller kraftig värme leder till att blodkärlen i bland annat ansiktshuden utvidgas för att hjälpa kroppen att bli av med värme.
- Anfall med rodnad hos kvinnor i övergångsåldern beror på minskad östrogenhalt i kroppen.
- Många läkemedel och alkohol kan utlösa rodnad, och detsamma gäller vissa livsmedel.
- Patienter med hudsjukdomen rosacea kan i vissa fall ha en anamnes med tidigare ökad tendens till rodnad.
- Det finns även sällsynta sjukdomar, till exempel karcinoidsyndrom, som leder till rodnad.
Behandling
Alla upplever någon gång att de rodnar, till exempel när man skäms över något som man har gjort. Men bara ett fåtal har sådana besvär att det finns anledning att överväga åtgärder. Och ofta hjälper det att bara ha någon att prata med om besvären.
För personer med allvarlig rodnad som utlöses vid känsloutbrott finns flera behandlingsmöjligheter. En del väljer att använda kamouflerande smink eller tröjor med polokrage. Andra kan ha nytta av psykologisk beteendeterapi (kognitiv beteendeterapi). Andra provar hypnos. Läkemedelsbehandling med betablockerare kan reducera rodnad, men det finns inga vetenskapliga belägg för detta. Ångestdämpande läkemedel och antidepressiva kan lindra ångest som uppkommer i samband med rodnandet, men de verkar inte påverka intensiteten när det gäller själva rodnandet.