Perioral dermatit
Om man har perioral dermatit är det viktigt att sluta med kortisonkräm i ansiktet.
Vad är perioral dermatit?
Perioral dermatit är en hudsjukdom med utslag i ansiktet, främst runt munnen. Tillståndet är vanligast hos unga kvinnor. Antalet nya fall per år är cirka 0,5–1 % av befolkningen. Det verkar som om förekomsten bland män ökar, vilket kan ha samband med mäns ökande användning av kosmetiska preparat.
Symtom
Perioral dermatit uppträder i form av rodnad hud, utslag och akneliknande små utslag kring munnen, näsborrarna, ögonen och ibland även ut på kinderna. Typiskt är en fri zon närmast läpparna.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Orsak
Man vet inte vad som orsakar sjukdomen. Tillståndet förvärras ofta vid användning av kortisonkrämer. Ganska många har använt kortison innan diagnosen ställs, och kortison anses därför vara en bidragande orsak till utslaget.
Andra faktorer som misstänks kunna orsaka perioral dermatit är överdriven tvätt, överanvändning av feta krämer eller kosmetika, starka hudvårdsprodukter, p-piller, tandkräm, solljus, värme och vind.
Behandling
Vid lindriga symtom kan man prova att använda en kräm med metronidazol eller pimecrolimus. Annars används antibiotika i tablettform i en till tre månader, ibland i kombination med kräm.
Det är viktigt att sluta med kortisonkräm om man använder det. Även om kortisonskräm ofta är en bidragande orsak till utslaget, finns det risk att utslaget blossar upp när man slutar med kortisonkräm. För att undvika sådan uppblossning kan man successivt trappa ner användandet. Under behandlingsperioden bör man låta huden vila och vara försiktig med feta hudprodukter, kosmetika, rengörings- och fuktighetskrämer. Sol kan också göra utslagen värre.
Prognos
Perioral dermatit är en ofarlig sjukdom med god prognos, Med behandling läker det vanligtvis ut efter några veckor. Det finns dock en viss risk för återfall, speciellt om man inte undviker de orsaker som utlöser sjukdomen.