Lentigo solaris (\"solfläck\")
Lentigo solaris är det medicinska namnet för det som i folkmun ofta kallas för solfläck eller åldersfläck. Det är pigmentförändringar i huden till följd av solexponering.
Vad är lentigo solaris?
Lentigo solaris är det medicinska namnet för en typ av pigmentförändring i huden. Det kallas också för solfläckar eller åldersfläckar.
Lentigo solaris är väldigt vanligt, särskilt hos personer med ljus hudtyp. Förekomsten ökar med stigande ålder och är vanligast hos personer över 40 år.
Symtom
Solfläckar ger inga symtom. Pigmentförändringarna kan ge kosmetiska besvär.
Den ökade pigmenteringen kan variera från ljusbrun till mörkbrun, men färgen i en och samma pigmentfläck är vanligen jämn. Pigmentförändringarna är platta, oftast runda eller ovala och finns på områden med långvarig solexponering - särskilt i ansiktet, på handryggen, skuldrorna och ryggen.
Fläckarna kan utvecklas gradvis under många år, men de kan också uppkomma på kort tid. Solfläckar kan vara små i början men kan bli större, ofta över en halv centimeter stora. Med tiden kan det bli fler solfläckar som kan smälta samman och bilda större solfläckar.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Orsak
Orsaken är stark och/eller långvarig exponering för sol. Det ultravioletta solljuset påverkar pigmentcellerna i huden, melanocyterna, så att de fläckvis producerar mer färgämne, melanin. En del personer har en ärftlig predisponering för tillståndet.
Diagnos
Diagnosen ställs genom att undersöka huden. Ofta är det inte svårt att skilja solfläckar från andra hudförändringar. Inga andra undersökningar behövs.
Om pigmentförändringen ändrar sig till utseende (form, storlek, färg) är det viktigt att undersöka den närmare för att utesluta förändringar som kan ge ökad risk för hudcancer.
Behandling av lentigo solaris
Det krävs ingen behandling av solfläckar.
Läkare som har specialiserat sig inom kosmetisk vård kan behandla tillståndet med flytande kväve (kryokirurgi, frysning). Pigmentcellerna är mycket känsliga för flytande kväve och förstörs med frysbehandling. Fläckarna kan bli blekare än omgivande hud efter behandlingen.
Laser har också visat sig vara effektivt vid behandling av lentigo.
Solskydd och solkräm med hög solskyddsfaktor förebygger utveckling av lentigo solaris om de används tidigt i livet, men det gör inte att fläckar som redan finns försvinner.
Prognos
Lentigo solaris utvecklas vanligen långsamt under flera år, men kan i vissa fall uppkomma på kort tid. Det är ett godartat tillstånd men vid påfallande pigmentförändringar bör man söka sjukvård igen.