Keratosis pilaris
Keratosis pilaris, "kycklinghud", är ett ofarligt tillstånd med små knottror på huden, oftast på armarna, låren eller skinkorna.
Vad är keratosis pilaris?
Keratosis pilaris är ett tillstånd då det bildas ett överskott av keratin som kan täppa igen hårfolliklarna (hårsäckarna) i huden. Tillståndet är mycket vanligt:
- Kan förekomma före tio års ålder.
- Är mest besvärande i ungdomsåren.
- Kan försvinna av sig själv i vuxen ålder.
Tillståndet förekommer hos både män och kvinnor.
Symtom
Keratosis pilaris yttrar sig vanligen som små knottror på utsidan och baksidan av överarmarna, ryggen, låren och skinkorna. Huden kan påminna lite om "kycklinghud" och kännas som sandpapper.
Intensiv skrubbning eller tvättning av huden kan irritera och orsaka inflammation. Om man kliar och pillar på förändringarna kan det också leda till inflammation. Vid inflammation blir huden röd och lite varmare och smärtor kan uppkomma.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Orsak
Tillståndet orsakas av en överproduktion av keratin som utgör det yttersta lagret i huden (hornlagret) – det ämne som även naglar och hår består av. Keratinet klumpar ihop sig till små upphöjningar och kan också täppa igen hårsäckarna. Tillståndet är ofarligt men kan upplevas som kosmetiskt störande.
Orsaken till keratosis pilaris är okänd men förekommer ofta tillsammans med torr hud som iktyos och atopiskt eksem – mer sällan tillsammans med allergi.
Diagnos
Diagnosen ställs med hjälp av det typiska utseendet. Inga prover eller andra undersökningar är nödvändiga.
Behandling
Många har haft keratosis pilaris från barndomen utan att besväras av det. Hos en del kan det förvärras under ungdomsåren. Så länge det inte finns några tecken på inflammation behövs ingen behandling.
Fuktighetskrämer eller mjukgörande krämer som innehåller salicylsyra, laktat eller karbamid kan ha viss effekt.
Om besvären upplevs som mycket kosmetiskt störande kan man i vissa fall behandla med laser och kemisk peeling.
Om förändringarna är mycket besvärliga i vuxen ålder kan det vara bra att låta en läkare titta på dem för att kontrollera att det inte rör sig om något annat.
Prognos
Vid längre tids behandling med mjukgörande hudkräm kan hudförändringarna minska en tid men de kommer snabbt tillbaka igen när man slutar med behandlingen. Man kan inte räkna med att slippa hudförändringarna helt.