Intertrigo
Intertrigo är inflammation i huden på ställen där hud ligger mot hud.
Vad är intertrigo?
Intertrigo är inflammation i huden på ställen där hud ligger mot hud. Tillståndet förekommer oftast i ljumskarna, i armhålorna och i vecken under brösten hos kvinnor. Andra områden där det kan uppstå intertrigo är armvecken, vid naveln, i skrevet, mellan fingrar och tår (fotsvamp), i nackvecken och i vecken på ögonlocken.
Intertrigo är ett vanligt tillstånd som kan uppstå i alla faser av livet. Tillståndet är särskilt vanligt hos personer med övervikt, stora bröst och/eller diabetes och som utsätts för hög värme och fuktighet, men intertrigo kan förekomma hos vem som helst.
Orsak
Intertrigo beror framförallt på friktion, det vill säga att hud gnids mot hud. I början kännetecknas det av en mild rödfärgning av hudområdet. Om tillståndet får utvecklas blir hudreaktionen intensivare med kraftigare rödfärgning, vätskning, sårbildning, sprickbildning, uppmjukning av huden och fjällbildning. Intertrigo uppstår genom att fuktighet stängs in i de djupa hudvecken.
Fuktig, skadad hud tillsammans med intertrigo är en bra grogrund för olika mikroorganismer och det blir ofta sekundära hudinfektioner med svamp, särskilt candida, eller bakterier. En speciell variant av intertrigo är erytrasma som beror på en särskild bakterie och som kan komplicera intertrigo mellan fingrar och tår, mellan skinkorna, i armhålorna och under brösten. Erytrasma börjar som små, rödbruna prickar som kan smälta samman till större fläckar med skarp avgränsning, utslagen kan ibland klia.
Flera faktorer ökar risken för att få intertrigo. Övervikt där mycket hud gnids mot hud, diabetes, tendens till kraftiga svettningar, användning av täta och trånga skor som man svettas mycket i, användning av trånga och åtsittande kläder och dålig hygien ökar risken. Personer med läckageproblem av urin och avföring är extra utsatta. Vistelse i varma och fuktiga områden ökar också risken. Små barn löper ökad risk för intertrigo eftersom de har korta halsar där huden veckar sig, är knubbiga, dreglar och kissar och bajsar på sig.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Symtom
Intertrigo karakteriseras till en början av ett lindrigt utslag med röda fläckar, nästan som spegelbilder, på vardera sida av ett hudveck. Rödflammigheten kan tillta och bli intensivt röd med sår, vätskeutsöndring och sprickbildning. Utslagen kan klia, bränna eller göra ont. Ett kraftigt utslag tyder på sekundärinfektion med svamp och/eller bakterier.
Diagnos
Sjukhistorien och utslagens utseende ger diagnosen. I vanliga fall är det inte nödvändigt med ytterligare undersökningar, men ibland kan prov på huden behöva tas för odling av svamp eller bakterier.
Behandling
Lindrig intertrigo behandlas med fuktighets- och friktionsbegränsande åtgärder. Det är viktigt att använda löst sittande kläder – undvik nylon eller andra syntetiska fibrer. Man bör duscha eller tvätta det inflammerade området varje dag med vanlig tvål och vatten. Om man vistas i ett varmt och fuktigt klimat bör man byta kläder varje dag. Det är oklart om puder och skyddskrämer hjälper, men det är värt att pröva. På apoteket kan man köpa en mild kortisonsalva (hydrokortison) utan recept och den kan dämpa inflammationen och obehaget.
Vid aggressivare former av intertrigo måste man kontakta vården. Då finns det troligen en infektion med svamp eller bakterier. Vid svampinfektion kan antisvampmedel som komplement till en något starkare kortisonsalva (receptbelagt) användas. Vid bakterieinfektion behövs ofta antibiotika. Vid särskilt aggressiv intertrigo som inte blir väsentligt bättre med lokalbehandling kan det vara nödvändigt med tablettbehandling mot eventuell svamp eller bakterier.
Prognos
Intertrigo läker med rätt behandling, men hos vissa personer kommer det lätt tillbaka.