Hudens alfabet
Vad betyder de olika begreppen som vårdpersonal använder för att beskriva utslag?
Det finns många olika typer av utslag. För att beskriva de olika förändringarna använder vårdpersonal ofta beteckningar som är svåra att förstå för folk i allmänhet. Nedan beskrivs några av de vanligaste beteckningarna:
- Erytem – ett rödflammigt utslag som ofta täcker ett större hudområde.
- Makula – en utslagsfläck som vanligtvis är mindre än 0,5 cm i diameter och som ligger i hudens nivå (jämför med papel). Fläcken är i regel röd. Vanligtvis kan det förekomma många olika utslagsfläckar samtidigt, och som adjektiv används makulös.
- Papel – en utslagsfläck som vanligtvis är mindre än 0,5 cm i diameter och som höjer sig över hudens nivå (jämför med makula). Fläcken är i regel röd. Vanligtvis kan det förekomma många papler samtidigt, som bildar ett småknottrigt utslag.
- Pustel – en varfylld blåsa, eventuellt liten varfylld svullnad, kvissla. Ofta förekommer det både papler och pustler samtidigt och utslaget beskrivs då som papulopustulöst.
- Vesikel – en papel som är fylld med klar vätska, ett utslag som är fyllt av små blåsor. Ofta förekommer det både papler och vesikler samtidigt och utslaget beskrivs då som papulovesikulöst.
- Bulla – en större vätskefylld blåsa, ofta flera centimeter i diameter. Heter bullae i plural.
- Urtica – ett utslag som beror på en allergisk reaktion i huden, nässelutslag. Ett oregelbundet rött utslag där enstaka hudpartier höjer sig över huden. Utslaget uppstår snabbt och försvinner i regel lika snabbt.
- Akne – kvisslor, en blandning av papler och pustler.
- Follikulit – en hårsäcksinflammation som bildar en röd öm kula som efter hand fylls med var.
- Nodulus/noduli – en knuta eller en liten kula i huden. Om det finns flera betecknas det noduli.
- Nevus/nevi – födelsemärke, innehåller pigment som ger märket en mörkare färg än huden omkring. I plural heter det nevi.
- Tumör – en (ofta sjuklig) förändring av knölig natur, kan vara godartad eller elakartad.
- Lichen/lichenifiering – fjällande utslag. Hudområde med förtjockad och fjälliknande yta.
- Dermatit – svullet rött utslag. Betecknar vanligtvis ett eksem, till exempel blöjeksem.
Utbildning för dig med BÄLTROS
Till utbildningen »
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.