Hår- och nagelförändringar under graviditeten
Under graviditeten sker stora förändringar i produktionen av hormoner, och mängden av vissa hormoner ökar betydligt. Under graviditeten är det vanligt att uppleva förändringar när det gäller håret eller hårväxten och naglarna på grund av de här hormonförändringarna. Förändringarna är i stort sett övergående och yttrar sig som ökad eller nedsatt tillväxt.
"Onormal" hårväxt på kroppen
Många kvinnor upplever en viss grad av hårväxt i ansiktet och på armar, ben och rygg under graviditeten. Den här "onormala" hårväxten går vanligtvis tillbaka efter förlossningen, men kosmetisk borttagning av ansiktshår kan ibland vara aktuellt om tillståndet håller i sig.
Förändringar av håret på huvudet
Under graviditeten kan kvinnor uppleva att håret på huvudet blir lite tjockare. Det beror på att håret går in i en förlängd aktiv tillväxtfas. Efter förlossningen går håret över i en förlängd vilofas vilket ger ökat håravfall. Perioden med ökat håravfall kan pågå i flera månader eller längre än ett år efter graviditeten. Ett fåtal kvinnor med en tendens till "manligt håravfall" (androgen alopeci) kan observera håravfall vid tinningarna, vilket eventuellt inte förbättras efter förlossningen.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Nagelförändringar
Naglarna växer vanligtvis snabbare under graviditeten. Gravida kvinnor kan uppleva att naglarna är skörare, att det bildas tvärgående fåror i naglarna, att naglar lossnar lättare eller att huden under nageln blir tjockare. De flesta av de här förändringarna går tillbaka efter förlossningen.