Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psoriasis

Hudspecialist och reumatolog svarar på frågor om psoriasis

Netdoktors redaktion har sammanställt vanliga frågor och svar kring psoriasis.


Publicerad den: 2008-10-21 Uppdaterad den: 2008-10-21

Annons

Vad finns det för koppling mellan psoriasis och hjärt-kärlsjukdom?

Hej! Har läst att det finns ett samband mellan psoriasis och hjärt-kärlsjukdomar men vilken koppling har det? Beror det på att patienter med psoriasis oftare än andra lever ett "osunt leverne" ?Tack på förhand!

Svar

Patienter med psoriasis har kanske ett lite mer "osunt leverne" när man i undersökningar sett att de jämfört med "medel-Svensson" är mer överviktiga och röker & dricker mera.

I en nyligen framlagd avhandling avseende hjärt-kärl-sjukdom hos psoriatiker har man sett att psoriatiker som vårdats inneliggande på hudavdelning har en 50% ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom jämfört med befolkningen i stort. Däremot är psoriasis i sig inte korrelerad till ökad risk. Dessutom har man sett att psoriatiker som vårdats inneliggande på hudavdelning redan innan 40 års ålder (tolkat som ett mått på svår hudpsoriasis) och mer än 3 gånger hade en 300% ökad risk för hjärt-kärldöd.

Exakt vad som ligger bakom det hela vet man ännu inte, men den generella "inflammationen i kroppen" har sannolikt en stor betydelse. Slutsatsen blir för de psoriatiker som har en medelsvår - svår psoriasis, för att inte öka sin risk för hjärt-kärl-sjukdom att: inte röka, undvika övervikten, motionera och hålla kontroll på blodtrycket. 

Vänliga hälsningar Anders Ljungberg, hudspecialist.

Annons
Annons

Vem har rätt till biologisk behandling mot psoriasis?

Hej.

Annons
Annons
Jag är en man på 43 år som haft psoriasis sdan jag var 22 år. Jag har alltid haft plackpsoriasis och med åren har det bara blivit värre. Just nu är i princip hela kroppen belagd. Jag har även besvär av artrit i fötterna. Har även nagelbesvär. Jag har nog provat dom flesta behandlingssätt som används idag. Både utvärtes och invärtes. Solat Puva, UVB och klimatvård. Invärtes har jag haft Metrodexat och Sandimun, men väldigt dåliga levervärden gör det svårt med den typen av behandling.

Jag har pratat med min läkare och hon säger att det är så dyrt med biologisk behandling och man vet inte riktigt effekten på plackpsoriasis.

Jag vill ändå gå vidare och prova den typen av behandling för att kunna få ett vidare hopp och tro att man kan bli bättre. Vad kan man göra själv? Är man i händerna helt på sin läkare? Vore tacksam för lite stöd och förhoppningsvis lite positiva svar.

Svar

Behandlingen av psoriasis är till stor del beroende av hur mycket fläckar man har och hur man svarat på tidigare behandling. Många gånger har man använt en sk "behandlingstrappa" där man börjar med lokalbehandling. Vid otillräcklig effekt klättrar vidare till ljusbehandling och ifall detta inte fungerar ger man systembehandling (de vanligast använda preparaten är Methotrexate, Neotigason, PUVA och Sandimmun).

Fungerar inte detta och/eller att man får biverkningar av behandlingen som gör att man inte bör/ska fortsätta kommer man klart in på och har kvalificerat sig för de nya sk Biologiska läkemedlen. Rent strikt statistiskt sett har de oftast inte bättre effekt än de gamla preparaten, men för enskilda psoriatiker kan det bli som "natt mot dag".

De 3 läkemedel som i Sverige är registrerade på indikationen hudpsoriasis är Raptiva, Enbrel och Remicade. De 2 första ger man sig själv som en spruta 1 eller 2 gånger i veckan (på samma sätt som insulin) och Remicade får man som ett dropp direkt in i blodbanan (ges på sjukhuset).

Sen är det precis som Du upplevt, att det ibland blir en diskussion om kostnader och det är tyvärr olika regler som gäller beroende av var i Sverige man bor. Inom vissa landsting belastar läkarnas utskrift av läkemedel deras egen klinikbudget, och har man inte erhållit/äskat om extra medel för dessa preparat har man kanske inte så mycket "svängrum". Dessa nya läkemedel kostar ca 140.000kr i årskostnad mot 1-30.000kr för "de vanliga".

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Jag tycker Du diskuterar igen med Din behandlande läkare Din situation och den dåliga effekt Du har haft med tidigare givna preparat. Bor Du i en av Sveriges större städer, finns det sannolikt även möjlighet att medverka i någon pågående läkemedelsstudie. Ge inte upp, de flesta kan bli bättre även om man inte alltid blir "frisk" med de nya läkemedlen.

Vänliga hälsningar Anders Ljungberg, hudspecialist.

Psoriasis i ansiktet, kan solariebehandling hjälpa?

Hej!

Jag har svår psoriasis i ansiktet sedan ett par år tillbaka, och har haft det i hårbotten sedan jag var ca 12 år men det är ansiktet som är riktigt jobbigt. Jag provade UVB-behandling på sjukhuset och det gav jättebra resultat efter bara några veckor. Problemet är nu att jag pga av mitt jobb inte har möjlighet att ta mig till sjukhuset och sola, så jag har testat olika kortisonsalver men dessa lindrar bara mot fjällningen.

Jag läste detta någonstans: UVB-behandling Det ultravioletta ljus som har effekt vid psoriasis är UVB. UVB-behandling brukar ges tre gånger i veckan. Det kan ta 8-12 veckor innan man får full effekt. Vanliga solarier är inte verksamma mot psoriasis.

Frågan jag har är om vanliga solarier. Jag har träffat flera personer som säger att deras psoriasis blev mycket bättre efter att de solat i vanliga solarier (samtalet kommer upp eftersom många undrar vad jag har gjort i ansiktet). Jag har ännu inte provat men funderar starkt på det. Vad har ni för erfarenhet och stämmer det att det inte funkar? UVB-strålar borde väl finnas i dessa solarier också, även om inte i samma mängd? Hälsningar...

Svar

Psoriasis i ansiktet är inte så ovanligt och i två svenska studier har man sett att det förekommer hos ca 20% av våra psosriatiker, både hos kroniker och hos nyinsjuknade. Många gånger brukar en svag eller medelstark kortisonkräm vara förstahandsvalet och oftast fungera bra.

Ljusbehandling med UVB brukar man oftast ge när man har en mer utbredd psoriasis på kroppen, och gärna kombinera med en lokalbehandling, för att få snabbare och bättre effekt. Solarier "ute på stan" ska vara sk UVA-solarier, men de innehåller ibland en viss del UVB. Bara UVA gör att huden blir brun, men har normalt sett ingen läkande effekt på psoriasis (man blir brun så att fläckarna inte syns lika bra).

Annars vad man kan använda är en D-vitamin-analogkräm (i Sverige finns bara Daivonex registrerat) 1-2 gånger dagligen. Börja försiktigare och "härda huden". Sen i svårare fall kan man använda den relativt nya Protopicsalvan. Bägge dessa lokalbehandlingar kräver läkarrecept. Dessa bästa är nog att Du diskuterar med Din behandlande läkare, annan hjälp finns att få.

Vänliga hälsningar Anders Ljungberg, hudspecialist.

Kan min kliande hårbotten orsakas av psoriasis?

Hej! Jag har sedan en tid tillbaka problem med en kliande hårbotten. Det spelar ingen roll hur noga eller ofta jag tvättar håret. Jag undrar om det kan vara psoriasis. Jag har det nämligen i släkten.

Svar

Klåda i hårbotten kan bero på många olika orsaker. Psoriasis kan gärna sitta i hårbotten och hos 1 av 3 startar själva sjukdomen just i hårbotten. Det är dock inte så vanligt att det mest framträdande draget är själva klådan. Vanligare är det välavgränsade rodnade förändringar i hårbotten med markerad fjällning (så att det blir som en skorpa). Många gånger är det någon 1-kronestor förändring i den i övrigt friska hårbotten, och ibland kan förändringarna bli handflatestor. Detta ser man med ögonen.

Är det mer klåda och man känner sig lite "torr och dammig" i hårbotten, beror det nog på mjälleksem (seborré). Detta beror på en eksemretning beroende på en jästsvamp. Denna jästsvamp har 70-90% av den vuxna befolkningen, och det är inget konstigt. Ibland blir det fler jästsvampar än normalt, vilket kan utlösa hudbesvär och klåda. Det effektivaste sättet är att använda ett mjällschampo från Apoteket modell Ketoson eller Fungoral (receptfritt) och använda enligt förpackningen 1-2 gånger i veckan. Tvättar Du håret oftare än så, använder Du vilket schampo Du vill de övriga gångerna. Blir Du inte alls bättre på 2-4 veckor, tycker jag att Din husläkare får titta på Din hårbotten.

Vänliga hälsningar Anders Ljungberg, hudspecialist.

Kan min psoriasis hänga ihop med mina ledbesvär?

Hej!

Jag är en kvinna på 26 år ca 1,76 cm och 60 kilo. Arbetar som uska sen över 6 år tillbaka och dansar sen 3 år tillbaka. Jag fick min psoriasis vid 9 års åldern, då i ryggen, armbågar, knäna och hårbotten. Gick 2 ggr i veckan hos hudläkare vid danderyds sjukhus, efter ett par år blev min psoriasis bättre och nu har jag bara vid hårbotten men inte större än en halv handflata, trots att hela min kropp kliar och jag får utslag som visas i vita fläckar så har jag den under kontroll tycker jag.

År 97 började vita fläckar komma fram runt magpartiet, så jag måste vara försiktig med sol eftersom det uppstår efteråt direkt och nu dyker fläckarna upp överallt.

Sen 5 år tillbaka ungefär har jag haft problem med min rygg, smärta i korsrygg, vä sacroilialederna, ont i fot och handlederna, men enligt min läkare så beror det på att jag är för lång och behöver träna rygg och magmuskler mer. Jag har fått antiinflammatoriska som hjälper för stunden så som VoltarenT, Arcoxia, rtgbilder har tagits utan att visa nånting.

Jag tränar så mycket som möjligt men inte känner jag att det blir bättre utan smärtan har blivit sämre under åren och mina leder gör mer ont att ibland jag kan inte lyfta ens mjölkkartongen, det påverkar mig också på det sättet att jag ibland inte ens kan gå och belasta min vä ben pga smärta som utstrålar på vä sida av rygg ner till benet. Är konstant trött och känner mig aldrig utsövd. Min mamma fick diagnosen reumatism 2000.

Jag är trött på att ingen tar mig på allvar bara för att jag är ung. En gång var det en läkare som frågade ifall jag var anorektiker utan att ens lyssna på vad jag hade att säga. Nu undrar jag om mitt psoriasis kan ha nått med mina inflammationer i lederna och smärtan i rygg?

Tacksam för svar äntligen har jag vågat att skriva.

Svar

Tack för frågan.

Det är inte ovanligt att psoriasis patienter har symtom från leder och framförallt sen och muskelfästen, Då du har nytta av smärtstillande som Voltaren och Arcoxia kan många gånger behandling med dessa preparat vara tillräcklig och då röntgen inte visat skador så är det ett mycket gott tecken. Jag tycker dock att en reumatolog skall undersöka dig för att bedöma om den givna behandlingen är tillräcklig, så be din doktor om en remiss.

Med vänlig hälsning

Esbjörn Larsson reumatolog

Hur ställer man diagnosen psoriasisartrit?

Hej!

Vill ställa en fråga om, värk o stelhet i kroppen. Har haft värk nu en veckas tid, har mest ont på morgonen när jag stiger upp. Har Har psoriasis sedan 5 års ålder. Jag är nu 47 år.

Hur ställer man diagnos på psoriasisartrit? Jag har inte varit hos någon specialist på många år, har själv behandlat mig med sol o salvor. I våras så förändrades utslagen till att bli små variga bölder, behandlade med cortisonsalva. De försvann men börjar så smått att komma tillbaka nu. Vad bör jag göra? Vänliga hälsningar...

Svar

Hej!

Liksom i huden så ställer man psoriasisdiagnosen i leder på typ av symtom och genom att utesluta andra ledsjukdomar. Det finns inget blodprov eller röntgenfynd som säkerställer diagnosen. Sannolikheten för psoriasis i leder ökar förstås om man samtidigt har psoriasis i huden.

Exakt hur många som har bägge besvären vet man inte eftersom gränsdragningarna är svåra, men det rör sig sannolikt om mellan 20-50% av alla med psoriasis i huden som samtidigt har ledbesvär. Psoriasis i lederna kan - liksom i huden - yttra sig på olika sätt och enligt min åsikt så är det i stort sett bara reumatologer (specialister på ledsjukdomar) som kan ställa diagnosen med säkerhet och även dessa är ofta osäkra p.g.a. att diagnosen inte alltid är lätt.

Vänliga hälsningar Mats Berg, överläkare, hudspecialist.

Är det eksem eller psoriasis?

Hej! Min 4-månaders gammalt barnbarn föddes med väldig torr hud. Huden på hälarna var vit i sprickorna. Hans hud har sandpapperskvalitet! Nu drabbas han av kliande prickiga utslag på olika delar av kroppen vilka kommer och går. Eftersom barnet lever endast på bröstmjölk misstänkte läkare mjölkallergi och blodprovet har tagits. Ingen mjölkallergi men lite äggallergi konstaterades. Vi försöker smörja honom med olika barnsalvor, barnolja men han få en allergiskt reaktion av dem med röda och kliande ögonlock. Läkaren på BVC har skrivit ut en kortisonsalva. Vi undrar :Kan ett så litet barn drabbas av psoriasis eller är det eksem eller kanske en annan hudsjukdom? Kan man smörja ett så litet barn med kortisonet? Vi är mycket frågande inför kortisonet med tanke på biverkningarna. Finns det inga andra alternativ?? MVH farmor

Svar

Psoriasis kan debutera vid vilken ålder som helst, men det är mycket ovanligt vid debut redan innan 1 års ålder. Skulle det debutera i så unga år, brukar det gärna som ett "svårbehandlat eksem i blöjregionen". På Din beskrivning låter barnbarnets besvär vara av typen Atopiskt eksem eller som det även kallas Böjveckseksem. Det är en ärftlig belastning (hos i alla fall 50-80% av fallen) i släkten med eksem, astma och/eller pollenallergi. Många barn (ca 20-25% av dagens nyfödda) får varierande hudbesvär med torr och narig hud. Huden är ärftligt torrare än normalt med lägre fettinnehåll och en nedsatt förmåga att behålla sin fuktighet. Grundbehandlingen är feta, mjukgörande och fuktighetsbevarande krämer. Räcker inte detta lägger man till en svag kortisonkräm modell Mildison, Hydrokortison eller Uniderm. Denna kan vid behov användas till hela kroppen 1-2 gånger dagligen, men man ska vara lite försiktig på ögonlocken och runt ögonen. Räcker inte detta får man ta till en starkare kortisonkräm. Oftast är huden "bara torr" och det är det som ska behandlas, men ibland kan man se som försämrande faktor en bakomliggande matallergi (som oftast brukar växa bort när barnet kommer upp i 3-5 års åldern). Behandling och utredning har redan påbörjats, så det är bara att fortsätta utan rädsla för krämerna. Barnet lider mer utan krämerna.

Vänliga hälsningar, Anders Ljungberg, hudspecialist.

Psoriasis ärftlighet

Hej

Min man har psoriasis och jag är orolig att det även ska drabba min son. Jag undrar därför hur ärftligt det är med psoriasis. När en ev psoriasis debuterar på barn och hur man upptäcker det. Finns det något sätt att förebygga psoriasis?

Svar

Hej!

Ärftligheten vid psoriasis är komplicerad, eftersom anlaget troligen sitter på flera gener och sjukdomen kan yttra sig på många olika sätt. Man kan också ha anlaget för psoriasis utan att sjukdomen yttrar sig på ett igenkänningsbart sätt. Dessutom har troligen många människor en lindrig psoriasis, t.ex. som torra händer/fötter eller lite fjällning i hårbotten utan att någon läkare ställer diagnosen. Anledningen till detta är ju att det inte finns något bra prov som visar om man har psoriasis eller inte. Officiellt är förekomsten av psoriasis 2% av befolkningen i Skandinavien, men sannolikt är den i själva verket mycket högre, kanske upp mot 10%. Om en förälder har psoriasis räknar man med att det är ca 25% risk att barnet får psoriasis - om bägge föräldrarna ca 60-70%. Det är dock viktigt att poängtera att man inte ärver svårighetsgraden av psoriasis. Man känner inte till något sätt att förebygga psoriasis eftersom man inte vet förutom arvet vad som orsakar sjukdomen. Tidigare har man gjort flera försök med olika kosthållning med fr.a. olika blandningar av fettsyror, men ingen av dessa dieter har visat sig framgångsrika för flertalet personer.

Med vänliga hälsningar, Mats Berg, hudspecialist, överläkare.

Hur skall jag få bukt med mina psoriasisblåsor?

Hej jag är en kvinna på 36 år, jag är 163 cm lång och väger 88 kg(har gått ner 10 kg senaste året). Jag har haft psoriasis sen jag var 13 år lite i nacken och på armbågarna. För 6 år sen så skilde jag mig från min yngsta sons pappa och det var hans val. Jag blev så ledsen och deprimerad. Jag fick psoriasis över hela kroppen och väldigt besvärlig sådan,har aldrig varit fri den. Har även artrit. För 6 månader sen fick jag blåsor över hela kroppen och när dom går sönder ramlar huden av som när man har fått bränn skador. Jag har intensivbehandlats på sjukhus 2 ggr och den här gången behandlar jag mig hemma .

Min hudläkare vet inte varför det gör så här och han har remitterat mig till umeå. Jag har provat äta metotreksa och neotigason men jag fick sådana biverkningar så att jag var tvungen att sluta. Har börjat med neotigason igen men en mycket svagare dos på 10 mg om dagen men har bara ätit dem i 5 dagar så jag har inte märkt någon effekt ännu. Nu undrar jag varför min hud beter sig så här och vad jag kan göra åt det.

Tacksam för svar!

Svar

Psoriasisen brukar inte gilla stress och infektioner, men tyvärr kan man själv inte alltid bestämma. En skilsmässa är alltid jobbigt och blir en stress för kroppen, och Din hudpsoriasis har därför blivit sämre. Tyvärr är jag inte förvånad. Ibland får man "bara" mer fläckar, men ibland kan man få en mer ostabil psoriasisvariant med "varblåsor" (innehåller ej bakterier) spritt över kroppen som kallas för generaliserad pustulös psoriasis enligt "von Zumbusch typ". Ibland kan denna variant vara utlöst av kortisontabletter och man bör även vara lite försiktig med kortisonkrämsbehandling (gör den mer svårstyrd). Standardbehandling brukar vara Neotigason och ifall detta ej fungerar brukar många använda Methotrexate. Fungerar inte detta heller skulle jag själv använda Sandimmun. Internationellt har man även rekommenderat de nya sk TNF-alfa-hämmarna (främst infliximab/Remicade). Denna psoriasisvariant kan dock vara lite mer svårbehandlad än vanlig plaquepsoriasis.

Med vänlig hälsning Anders Ljungberg, hudspecialist.

Hur skall jag behandla min psoriasis?

Hej!

Jag har haft psoriasis sedan jag var 11 år i huvudet, nu när jag är 25 år så har det spridit sig nästan överallt, har bakom öronen, på ena armbågen, under tånaglarna i öronen, och några små fläckar till.

Jag var har varit hos läkare några gånger och dem har gett mig olika schampo som jag skulle prova och hydrokortison och sagt att jag ska testa det ett tag och återkomma. Jag har återkommit flera gånger och bara fått andra schampo och krämer som jag testat och testat dom har gett mig recept som räcker i ett år och sagt att det finns inga bot och att det inte finns så mycket mer dom kan göra.

Jag har inte besökt någon ny läkare för jag vet att jag bara skulle få börja om igen och testa i flera år igen olika krämer osv. Vart kan jag vända mig för att få direkt hjälp? Har testat solarium och det verkar inte funka, vanlig sol funkar till viss del, men det verkar inte finnas nåt som funkar som jag själv kan göra. Vad ska jag göra?

Svar

Psoriasis är en kronisk sjukdom, men den går att behandla till symptomfri hos de flesta. Har man en inte så utbredd sjukdom brukar man börja med lokalbehandling, och det som används oftast är antingen lokalt kortison eller Daivonex (ett D-vitaminpreparat). Bägge har en god effekt. Ska man använda kortison lokalt räcker tyvärr inte det receptfria Hydrokortison, utan man behöver det man kallar för en stark steroid som t.ex Elocon eller Betnovat för att få effekt på psoriasisen i hårbotten. Detta kräver dock ett läkarrecept.

Schampo har en begränsad effekt, men vissa tycker dock att ett tjärschampo kan ha effekt. Detta kan dock vara svårt att få tag i här i Sverige, men ibland finns det i Hälsokosten och så säljs det via PSO's behandlingsanläggningar i Stockholm. Har man besvärlig psoriasis i hårbotten och lokalbehandlingen inte fungerar, kan man även ge sk Buckybehandling (mjukröntgen), men detta kan bara ges via vissa hudkliniker, privatläkare och några av PSO's behandlingsanläggningar.

Har du haft dålig erfarenhet av Dina tidigare läkarkontakter, tycker jag du ska försöka söka dig till en hudläkare eller att ta kontakt med PSO's närmaste behandlingsanläggning (www.pso.se), som säkert kan ge Dig råd och hjälp.

Vänliga hälsningar Anders Ljungberg, hudläkare

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.