Egenvård vid psoriasis
Egenbehandling innebär att ta hand om sin hud och undvika faktorer som förvärrar tillståndet.
Mjukgörande behandling av huden
För personer som har psoriasis är det viktigt att vårda huden noga. Man bör undvika att huden torkar ut och varje dag smörja in den med fuktbevarande och mjukgörande kräm. När man duschar och badar bör man använda begränsat med tvål, eftersom tvål torkar ut huden. Använd gärna en tvål med lägre pH än 5,5. Man kan gärna ha olja i badet.
Eftersom personer med psoriasis kan få mer symtom vid hudskador är det viktigt att skydda huden mot rivmärken, skärsår och skavsår.
Det är också viktigt att sköta sina naglar ordentligt så att man begränsar eller undviker nagelpsoriasis. Man bör klippa naglarna regelbundet så att de är lagom långa. Undvik att stöta emot eller klämma naglarna. Det är viktigt att låta nagelbanden vara ifred.
Sol och bad
Naturlig sol och bad i havsvatten/sjövatten har en gynnsam effekt för de flesta personer med psoriasis, medan kallt och torrt väder ofta har en negativ inverkan. Det är därför klokt att välja solrika semesterdestinationer, gärna också vintertid. Det är dock viktigt att undvika solbränna, eftersom detta kan förvärra besvären. Vissa personer med psoriasis (cirka 5 procent) får ökade besvär av att sola sig.
Stresshantering
Hos de flesta personer med psoriasis förvärras tillståndet av stress och psykiska påfrestningar. Ingen kan helt undvika stress, men att lära sig metoder för att hantera stressen och ha tid för återhämtning är bra för många.
Kosthållning
De nordiska näringsrekommendationerna – att äta mycket grönsaker och fisk, begränsa charkprodukter, rött kött och alkohol samt hellre använda vegetabiliska fetter än smör – är lämpliga även vid psoriasis. På senare tid har man blivit mer uppmärksam på att psoriasis kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Bra levnadsvanor vad gäller kost och motion och minskad vikt bland överviktiga minskar risken för hjärt-kärlkomplikationer och är bra även för hudbesvären.
Läkemedel
Vissa mediciner kan utlösa eller förvärra psoriasis. Detta gäller bland annat vissa hjärtmediciner, så kallade betablockerare (till exempel sotalol, atenolol och metoprolol). Det gäller även litium, som bland annat används för behandling av bipolär sjukdom samt klorokin, som används mot malaria. När man ska börja med en ny medicin bör man alltid tala om för sin läkare att man har psoriasis, så att läkaren kan överväga om fördelarna med läkemedlet är viktigare än risken att förvärra psoriasissjukdomen.