Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psoriasis

Nya riktlinjer ska göra psoriasisvården mer jämlik

Annons

Cirka 2,5-3 procent av befolkningen tros ha folksjukdomen psoriasis.Tidigare i veckan presenterade Socialstyrelsen sin förstudie om behov av kunskapsstöd för psoriasis, något som kom som ett glädjande besked för Tina Norgren, ordförande i Psoriasisförbundet Psoriasisförbundet arbetar man aktivt med att öka kännedomen om psoriasis och hur den påverkar både drabbade och anhöriga. Tidigare i veckan presenterade Socialstyrelsen sin förstudie om behov av kunskapsstöd för psoriasis, något som kom som ett glädjande besked för Tina Norgren, ordförande i Psoriasisförbundet, och Per Hånell, redaktör och pressansvarig.

Hur ser Psoriasisförbundet på Socialstyrelsens nya riktlinjer för psoriasisvården?

- Beslutet kommer från Socialstyrelsen som vill införa nationella riktlinjer kring vård av psoriasis, men slutligen är det regeringen som tar det övergripande beslutet om landet skall göra så. Oftast så följer regeringen myndigheters rekommendationer och rapportunderlag så jag ser positivt på framtiden. Socialstyrelsen har gjort ett gediget arbete liksom vårt eget förbund i och med det vårdpolitiska program vi själva tagit fram tillsammans med bland annat representanter från myndigheter, industri och vårdprofession, säger Tina Norgren.

- På vilket sätt är psoriasisvården ojämlik och varför kommer det att bli bättre med de nya riktlinjerna?

- Psoriasisvården i Sverige är bra i ett internationellt perspektiv men inte Per Hånell, pressansvarig för Psoriasisförbundet, om vården kring psoriasisalls jämlik inom vårt eget land. Först och främst beviljar inte alla landsting klimatvård vilket är riktigt illa. Sedan förskrivs biologiska läkemedel mot psoriasis i högre grad till män än till kvinnor vilket så klart också är fel. Sist men inte minst kan också nämnas att glesbygden generellt har längre avstånd och ofta personalbrist, vilket leder till sämre förutsättningar för patienter att få adekvat vård utifrån svårighetsgrad av diagnos än storstäderna, och här är psoriasisvården inget undantag, säger Per Hånell, pressansvarig för Psoriasisförbundet.

Annons
Annons

Vad är nästa steg och hur ska vården vid psoriasis bli ännu bättre?

- Nästa steg är att nationella riktlinjer kring vård vid psoriasis de facto antas och sedan måste landstingen se till att dessa följs i respektive vårdapparat. Vi inom Psoriasisförbundet kommer självklart att följa utvecklingen noga och bevaka frågan utifrån vårt vårdpolitiska program, säger Tina Norgren.

Socialstyrelsen beslutade även tidigare i veckan att ta fram nya riktlinjer för endometrios och epilepsi.

Vill du komma i kontakt med Psoriasisförbundet? Klicka här 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.