Vårdförbundet: Inför guldkort för kroniskt sjuka
Efter ett långt internationellt arbete antog generalförsamlingen i Världshälsoorganisationen, WHO, en resolution om psoriasis i våras. Därmed blev sjukdomen psoriasis internationellt erkänd som en kronisk, icke-smittsam sjukdom. Erkännandet öppnar för helt nya krav på diagnos, behandling och uppföljning, något som diskuterades under seminariet Vad händer när en sjukdom gör karriär? Hur kan WHO:s erkännande förändra svensk psoriasisvård som arrangerades av Psoriasisförbundet i samverkan med Abbvie och Jansen i Almedalen.
− Det är orimligt att en sjukdom ska behöva kämpa på det sättet för att hamna i rampljuset, sa Roger Molin, samordnare för kronikerstrategin på Socialdepartementet.
Han var en av Almedalsveckans flitigt anlitade debattörer eftersom han företräder inte bara psoriasis utan alla kroniska sjukdomar.
− Inte för någon kronisk sjukdom finns behandlingsrekommendationer riktade till och anpassade för primärvården. Detta ska finnas och de behöver vara av checklistekaraktär. Det ska också finnas en patientversion som patienten ska få i sin hand när han eller hon får sin diagnos.
Behandla psoriasis tidigt för minskad risk
Psoriasis är en sjukdom med stark samsjuklighet, bland annat med artrit (PsA) och övervikt. Debattörerna vid seminariet var överens om att det därför är viktigt att behandla psoriasis tidigt och på rätt sätt för att undvika följdsjukdomar. Det kräver ett multidisciplinärt omhändertagande och tillgång till moderna läkemedel. Det här kräver stora resurser, men enligt Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, gäller det att satsa tidigt för att slippa stora kostnader i ett senare skede av ett sjukdomsförlopp. En välskött psoriasissjukdom minskar risken för komplikationer.
− Vi borde införa guldkort till kroniskt sjuka i sjukvården, sa hon.
Psoriasisvården är också ojämlik. Kvinnor får sämre vård än män generellt sett och det finns stora skillnader mellan olika landsting. Sineva Ribeiro påminde om att se hela vårdkedjan och alla aktörers roll.
− Vi fastnar väldigt lätt i att prata om landstingens roll. Men glöm inte att vi har 290 kommuner och att de är vårdgivare på specialiserad sjukvård. Särskilt inom äldrevården.
85 procent av kostnaderna i sjukvården är direkt relaterade till kroniska sjukdomar. Det är därför av största vikt att primärvården har tillgång till kunskap. Enligt Roger Molin är lösningen inte nationella riktlinjer eftersom det idag finns sådana för tolv sjukdomar och nu är riktlinjer för multipel skleros (ms) och Parkinsons sjukdom de som är på gång.
− Då har vi fått till 14 nationella riktlinjer på 20 år. Det kommer alltså att ta hundratals år innan alla sjukdomar har en sådan.
Vill du ha guldkort in i vården? Kommentera artikeln direkt här nedan.
Kommentera denna artikel
Borde även gälla för FH patienter.
Jag har bollats mellan hjärt läkare och stroke läkare, ingen tar ansvar för vare sig behandling eller mediciner.
Klart vi ska ha guldkort. Har själv Parkinson.
Ja definitivt. Om man inte har en kronisk sjukdom kommer man kanske aldrig upp till frikortet på vare sig apoteket eller inom vården. Det är 3300 kr/ år och ofta kanske man inte har så mycket i ersättning om tex inte kan arbeta pga sjukdomen. En kostnad som man dessutom alltid kommer upp till. Så bara för att ett så bra liv som möjligt även om man är sjuk ska man betala 275 kr varje månad? I hela sitt liv?
Tycker jag definitivt. Jag har psoriasis och kommer att bli tvungen att behandla detta resten av mitt liv vilket i nuläget innebär att jag måste dryga ut kassan hos läkemedelsindustrin under hela den tiden. Så ett guldkort hade varit på sin plats helt klart för behandlingsmetoderna för detta är snuskigt dyrt till och från.
Att vara sjukskriven och leva med smärta är straff nog. Att sedan behöva betala dyra läkemedel, resor till sjukhus och läkarbesök är bara för hemskt. Känns i hjärtat när man inte ens har en slant att ge barnen så de kan få gå och bada och få en glass mitt i sommaren.
Jag håller verkligen med!
Har själv en sjukdom som kallas familjär hyperkollesterolemi och det gör att jag inte kan byta ner kolesterol då min lever saknar receptorer för kolesterol.
Det är en sjukdom som lätt skulle kunna upptäckas vid mycket unga år om sjukvården bara ställde frågan om det finns hjärtinfarkt eller/och stroke i släkten. Det finns också bra tester som avslöjar om det saknas receptorer för kolesterol. Jag fick min diagnos efter en massiv hjärtinfarkt vid 48 år, har sedan dess fått 2 stroke och 3 hjärtinfarkter varav den sista nu i januari. Mitt liv är mediciner 12 st varje dag och ändå får jag nya problem. Fick äntligen sjukersättning i december 2013. Får dock betala läkar- och medicinavgifter trots liten sjukersättning. Och jag möter oförstående av alla olika vårdinrätningar då jag är delad mellan vårdcentral (stroke) hjärtspecialist (hjärtinfarkter) och sjukhus vad gäller ny infarkter i hjärta och hjärna.
Joachim
Det tycker jag absolut! !
Hej har urcilös colit .. anser att man inte blir tagen på allvar .. guld kort kunde öka skansen rill effektiv vårdbehandling
Det finns de som har det ännu sämre i Sveige vad gäller rätt diagnos,vård, bemötande mm än psoriatiker. Det är personer med sällsynta diagnoser. För att kallas sällsynt innebär det att diagnosen fins bara 100 stycken på miljonen invånare.
Vi blir ifrågasatta, ytterst få läkare har en aaaaning om vad diagnosen innebär eller om den ens stämmer. Bemötandet är bedrövligt och kränkande-om man ens når så långt att man får vård.Ingen kan svara på de frågor man har om sin sjukdom.
Det som behövs- och som som några få landsting i Serige har börjat bygga upp - är Kompetenscenter för ovanliga/sällsynta diagnoser. Bara inte Skåne län - moderatstyrt landsting - där jag bor. Vilket innebär att man är hänvisad till sig själv och Google för att få reda på något. Kommer man då till en doktor och råkar öppna munnen om sina besvär och att man tagit reda på det via Google, Mayoklinkien mfl kända kliniker, så heter det att "man är fixerad vid sina symtom". Jag kan be min snälle magtarmläkare om utomlänsremiss ill Uppsala eller Linköping. Men är det inte meningen att jag skall kunna få adekvat vård av kunniga läkare i mitt eget landsting? /Birgitta. Ehlers-Danlos syndrom (Googla gärna!:)
Det skulle vara något av det bästa att ha ett guldkort. Så dyrt som det är med alla kostnader inom vården, inte minst sagt för att ens ta sig dit och hem. Jag som bara är 22år, inget jobb och får pengar genom Arbetsförmedligen. Lever ju inte direkt på lyxmat och dryck... Kronisk värk, trött jämt och ingen ork till något dom flesta dagarna. Det är ibland ett under hur jag ens orkar med allt.
Inga har kommenterat på denna sida ännu