Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Genusskillnader i behandling av psoriasis


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-09

Annons

Debatt om #ojamlikvard vad gäller psoriasis

Män med psoriasis behandlas med biologiska läkemedel i dubbelt så hög utsträcknig som kvinnor med samma sjukdom. Det här mönstret går att se i alla åldersgrupper. Resultat från undersökningen visar också att det finns stora regionala skillnader i läkemedelsförskriviningen. Den ojämlika utskriviningen av psoriasisläkemedel går att se i alla landsting men är tydligast i Halland, Skåne, Stockholm och Dalarna.

Veronika Lindberg, intressepolitisk ombudsman på Psoriasisförbundet anser att denna omjämlika vård är oacceptabel.

– Psoriasis drabbar både män och kvinnor i ungefär lika hög grad och ingen forskning vad vi har sett har någonsin indikerat att män skulle ha svårare psoriasis. Därför är dessa siffror helt oacceptabla. Har du en livslång kronisk systemsjukdom, vilket psoriasis är, har du rätt att få bästa möjliga vård. Det är behovet som ska styra val av vård. Varken bostadsort, var det sitter på kroppen eller kön.

Annons
Annons

Tydliga guidelines kring psoriasisbehandling behövs

Filippa Nyberg, docent i dermatologi och vd för Svenska läkaresällskapet, tror att läkare är omedvetna om sitt eget beteende när det gäller förskrivningen av psoriasisbehandling.

– Det som måste göras nu är att börja med sig själv och se över sitt eget förskrivningsmönster, få tydliga guidelines och riktlinjer för uppföljning. Risken kan bli att bara den som gör sin röst hörd får medicinen. 

Har män en aggressivare framtoning som gör att de särbehandlas positivit i psoriasisvården eller måste kvinnor flytta till rätt lansting för att få lika behandling som det motsatta könet? Är du psoriasispatient med erfarenhet av detta? Diskutera nedan.

Det twittrades direkt från Almedalen
Tweets från Almedalen 2013

Annons
Annons

Tweets från Almedalen 2013

Tweets från Almedalen 2013

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-10-8 09:46 (6 år sen)

    Är kvinna med psoriasis och har levt med utslag, svår värk och skov i 15 år utan att ens få diagnos. Det har alltid varit manliga läkare, som har tyckt att jag verkar ju klara mig bra ändå. Jag kan ju sjukskriva mig själv och ta lite Ipren. Först när jag blev sjukskriven längre perioder och kom till en kvinnlig läkare togs det några blodprover. Blodproverna såg inte alls bra ut, och nu har jag påbörjat behandling. Kanske har jag varit lite för uthållig, man ska väl ligga på golvet och yla för att få nån hjälp antar jag, men det är synd att det ska behövas.

  • Avatar Tidigare användare 2015-07-8 10:04 (9 år sen)

    Jag har inte märkt av något av detta. Är kvinna. Tycker att det funkar super! Den bästa läkaren jag har haft var faktiskt en man. Visserligen är jag erfaren och nöjd med mina läkemedel redan, men vilka är dessa "nya" metoder då?
    Om läkaren inte föreslår eller berättar om denna metod, hur ska man veta att den finns? Det kan också vara så att män har mer koll på nya metoder.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-12 10:29 (11 år sen)

    Buhu. Det är säkert patriarkatet som ligger bakom. Detsamma gäller för satsningarna på prostatacancer; de är ju mycket högre än satsningarna på bröstcancer, eller hur?

    Jävla opportunist. Jag blir spyfärdig.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.