Jag har haft psoriasis i ganska många år. Det är den lindriga varianten med endast ett fåtal fläckar på armbågar, knän och ibland små fläckar i ansiktet och hårbotten. Sedan ett flertal år tillbaka har jag ont i mina leder. Smärtan sitter i handleder, fotleder, knä, höfter och nacke. Jag är utöver detta alltid trött och har drabbats av ett flertal depressioner som jag varit sjukskriven för vid ett par tillfällen. Min hudläkare är nästan säker på att det är artrit men det har aldrig gjorts någon riktigt undersökning. Min husläkare har tagit blodprover och har efter det avfärdat det som artrit, men om jag har förstått det rätt så visas det inte på blodprover? Det hör till saken att jag är överviktig och min husläkare säger att det beror på detta. Kan det vara artrit? Är det lönt att försöka gå vidare med detta eller har min husläkare rätt i att allt beror på min övervikt? Mina ledbesvär började innan jag blev överviktig.
Tacksam för råd! En kvinna på 38 år.
Diagnosen ställs på den kliniska bilden dvs. utseendet, svullnaden, ömheten i angripna leden i kombination med uppgiften om ledvärk, eventuell morgonstelhet över 30 minuter, labboratoriska tester med blodprov och röntgenundersökningen. Då inflammationen inte alltid syns i blodprover, är laboratorieprover oftast till ringa hjälp därför tycker jag att antingen din doktor beställer en röntgenundersökning av dina leder eller att du remitteras till en reumatolog.
Ledbesvär är vanligt hos patienter med psoriasis. 50 % av patienter med psoriasis har besvär från ledkapsel, senfästen, muskler och leder. 15-30% har psoriasis artrit eller ledinflammation som kan angripa en eller flera leder. För psoriasis artrit är mest typisk ledinflammation i finger- och tåleder så kallad daktylit som leder till korvfinger/tå. Psoriasis artrit kan engagera små och stora leder. Övervikt kan bidra till ledförslitning som också kan yttra sig i form av ledvärk (särskilt i de viktbelastade lederna) men detta utesluter inte risken för psoriasis artrit också.
Läs även: Vanliga symptom på psoriasis artrit »