Så kan behandlingen av nagelsvamp förbättras
Nagelsvamp är ett vanligt gissel som drabbar runt var tionde svensk. Men till skillnad från exempelvis fotsvamp är just nagelsvamp svårbehandlat och många drabbade får bara allt fulare och fnasigare naglar ju mer tiden går. Nu har forskare kunnat visa på en möjlig orsak till varför nagelsvampspreparaten inte alltid fungerar. Nageln stänger nämligen sin struktur när lösningsmedlet i preparatet når nageln och på så vis kanske det aktiva ämnet inte når fram till svampen under nageln, rapporterar SVT.
Medlen tränger inte ner till nagelsvampen
Studien visar att de lösningsmedel som används i nagelsvampmedel lyckas betydligt sämre med att tränga igenom nageln och ner till svampen än om man skulle ha använt vanligt vatten.
– Det är en intressant iakttagelse som de gjort i den här studien kring behandling av nagelsvamp. Problemen beror ju på nagelns väldigt speciella struktur, och att vatten har mindre molekylstorlek än lösningsmedlen kan vara en viktig faktor. Genomträngningen beror också på hur länge medlet finns på nagelns yta, och lösningsmedlen kan i vissa fall dunsta bort ganska snabbt, säger Kjell Rensfeldt, läkare och forskningschef på läkemedelsföretaget Moberg Pharma, till SVT.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Kan hitta nya behandlingar mot nagelsvamp
Men inget ont som inte för något gott med sig. Kjell Rensfeldt menar att dessa nya kunskaper kan användas för att utveckla mer effektiva behandlingar mot angrepp av nagelsvamp. För ju mer nageln får ”bada” i behandlingsvätskan, desto bättre kan ämnet ta sig igenom nageln och bekämpa svampen.
– Man kan tänka sig att man först smörjer in nageln med medlet och sedan täcker den med exempelvis ett plåster. Då tar det längre tid för medlet att dunsta och verkningstiden blir längre på nageln. Samtidigt får det ju inte bli för besvärligt för patienten om behandlingen blir långvarig.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu