Många kvinnor drabbas av kroniska nässelutslag
Sjukdomen känns främst igen via hudutslag som kallas kvaddlar. Patienten drabbas vanligtvis även av klåda och ödem, en ömmande svullnad i huden. Nässelutslag kan delas in i akut eller kronisk form, och den sistnämnda karaktäriseras av att symtomen håller i sig i minst sex veckor.
– Vissa personer lever dock med sjukdomen betydligt längre än så, ibland handlar det om flera år. En del patienter har symtom dagligen, säger Maria Bradley som är docent och överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Närmare 20 procent av befolkningen drabbas någon gång i livet av akuta nässelutslag. Inte lika många får kroniska nässelutslag, det rör sig om en till fyra procent. Däremot har man sett att fler kvinnor än män får kroniska nässelutslag.
– Varför just den gruppen drabbas vet vi inte säkert. Det saknas bra epidemiologiska studier, säger Maria Bradley.
Enkät om kronisk urtikaria (nässelfeber)
Lever du med kronisk urtikaria (nässelfeber)? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med kronisk urtikaria står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Histamin har en viktig roll för nässelutslag
Den bakomliggande orsaken till kroniska nässelutslag går inte alltid att hitta. Men man vet att två särskilda celltyper, mastceller och basofiler, ansamlas i ett särskilt lager i huden som kallas dermis. Cellerna frisätter olika ämnen som orsakar symtomen vid nässelutslag. Ett ämne är histamin.
– Det är främst histaminfrisättning som är den viktigaste transmittorn och leder till plasmaläckage från ytliga blodkärl i dermis, säger Maria Bradley.
Forskarna har hittat flera ämnen som orsakar sjukdomsutvecklingen, några av dessa är bradykinin, prostaglandin D2 och leukotrien C4. När de frisätts läcker bland annat vätska ut från blodkärl i huden och orsakar den ömmande svullnaden.
De flesta behandlingar mot nässelutslag fokuserar på att minska graden av inflammation, som orsakas av de ansamlade cellerna i huden. I dag finns exempelvis läkemededel som blockerar frisättningen av histamin.
Nässelutslag drabbar personer i alla åldrar
Nässelutslagen utvecklas vanligtvis inom ett par minuter och patienten kan ha de upphöjda hudutslagen mellan en timme och ett dygn. De kan vara några millimeter till flera centimeter stora och uppkomma var som helst på kroppen. Utslagen kan också följas av en ensidig svullnad av ögon, läppar och/ eller tunga som inte brukar klia.
Maria Bradley nämner att nässelutslag är en hudsjukdom som drabbar personer i alla åldrar. Hon berättar även att diagnosen vanligtvis är enkel att ställa.
– Läkaren brukar ställa rätt diagnos utifrån klådan, utseendet och anamnes på att de enskilda hudutslagen försvinner inom 24 timmar.
Kommentera denna artikel
Hej.. såg detta och kände mig smått manad att svara, framför allt efter ja såg olles fråga ang om de finns nått bättre och det gör de.. är ofta lite skillnad på dem receptfria och tycker du ska prata med en läkare å få nått som passar dig, är framförallt ang dosering..
Det är även en skillnad på dem "moderna" antihistaminerna och dem "äldre" som ofta är sederande.. så beror på va du har för problem, för är oftast dem äldre som hjälper mot klåda..
(det är histamin i både tomat och jordgubbar, så har du kända allergier kan de förvärras av kosten.. men även utan kända allergier..)
Men om du har en urticaria diagnos så är juh sånt du reagerar på nått som du inte "borde" äta????
det sägs att de ska gå över med tiden, sen är juh allt individuellt och kan vara allt från utslag då och då till hela tiden och allt från några timmar till flera år..
ang behandling så beror de på ens individuella problem men det brukar oftast behandlas med antihistaminer och salvor..
Hej Har fått nesselutslag av tomatketchup o jordgubbar, visste det sen tidigare. Ändå så
äter man det men nu är det stopp. Utslag på ben o armar som kommer på olika ställen
Tar clarityn o äter inga andra medeciner. Undrar hur länge detta kan hålla på. Finns
det någon bättre medecin att få, de borde klinga av sig självt. MVH Olle
Jag lider av kronisk artiklarna lite överallt i kroppen. Nu har jag utslag också i fötterna och händerna, och klådan är olidlig. Tar 3 st antihistaminer per dag. Dessutom smörjer mig med mjukgörande och kortisonsalvor. Ingenting hjälper!
Hur behandlas nässelutslag?
I mitt fall orsakades urtikarian och angioödem-svullnaderna av stress och ångest. Kraven var högre än resurserna (dvs min förmåga/stöd från chefen) när jag bytte till en ny roll på jobbet. Lösningen var att byta roll till en jag upplevde kontroll över. Därefter försvann symptomen efter ca 6 månader. Under den tiden hade jag haft turen att komma till en specialisthudläkare som skrev ut medicin som lindrade utslagen och svullnaderna så att jag kunde gå till jobbet utan att oroa mig för det stigma som omgärdar utseendemässiga avvikelser. (För mig hjälpte inte antihistamin - en längre behandling med 4 x normaldosen gav ingen effekt. Istället visade det sig att medicin mot astma resp sura uppstötningar lindrade symptomen även om de inte försvann helt (speciellt efter nätter då jag hade sovit för lite återkom besvären). Generellt skulle jag säga att det bästa är att få komma till en specialist så fort som möjligt eftersom det underlättar läkningen att bli tagen på allvar och att få adekvat hjälp som inkluderar återbesök och uppföljning. Det finns inget facit för den här typen av problem så det bästa är att pröva sig fram till en bästa lösning för varje person. Hjälper inte antihistamin är det antagligen livsstilen/livssituationen som ligger bakom. Men läkemedel kan lindra och mildra under tiden kroppen bygger upp immunförsvaret igen.
Mina nässelutslag och urticaria (svullna läppar och ögon) är allergiska utslag.
Jag ser ingen som helst osäkerhet kring varför de uppstår.
Häst = fläskläpp i två dagar.
Gräs = svullna händer och/eller armveck.
Inga har kommenterat på denna sida ännu