Seborroiskt eksem, mjälleksem
Seborroiskt eksem kommer och går i perioder hos en del personer. En av orsakerna bakom eksemet är hudsvamp.
Vad är seborroiskt eksem?
Seborroiskt eksem, som även kallas för mjälleksem, förekommer i olika åldrar. Det är vanligast i spädbarnsåldern och kallas då skorv eller mjölkskorv. Det brukar försvinna spontant vid ett till två års ålder för att sedan dyka upp igen efter puberteten.
Symtom
Det är ett fjällande eksem som drabbar hudområden med mycket talgkörtlar. Typiska områden är hårbotten, öron, ögonbryn, runt näsvingarna, på ögonlockskanten, över bröstbenet, mellan skuldrorna och i veck i huden under armarna, i ljumskarna eller i naveln. Eksemet är symmetriskt (finns på bägge kroppshalvor) och fjällen är gula och feta eller torra och vita. Under flagorna är huden röd och viss klåda finns ibland.
Hos spädbarn finns eksemet oftast i hårbotten (kallas skorv eller mjölksskorv), i hudveck och i blöjregionen. Det brukar inte orsaka klåda på samma sätt som hos äldre barn och vuxna.
Enkät om kronisk urtikaria
Lever du med kronisk urtikaria (nässelfeber)? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med kronisk urtikaria står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Orsak
Vad som orsakar seborriskt eksem är inte helt klarlagt, men man tror att det har en koppling till en hudsvamp, Malassezia furfur, som finns naturligt på huden och i hårbotten hos alla människor. Sannolikt finns en ökad känslighet för denna svamp hos de personer som har mjälleksem. Eksemet förbättras med svampdödande behandling och det försämras om behandlingen avbryts. Man vet inte varför den här onormala hudreaktionen uppstår. Tendensen till seborroiskt eksem och mjäll kan förekomma hos flera familjemedlemmar. Ofta ser man en förbättring på sommaren och en försämring på vintern. Seborroiskt eksem smittar inte.
Diagnos
I de flesta fall är det lätt att ställa diagnosen med ledning av eksemets utseende och var på kroppen det finns. Om man misstänker en bakterieinfektion kan ett bakterieprov tas från huden.
Behandling
Vid seborroiskt eksem i hårbotten rekommenderas mjällschampo innehållande ketokonazol. Schampot masseras in ordentligt i hårbotten och får verka i 5 minuter för att sedan duschas ur. Håret tvättas med schampot två gånger i veckan under fyra veckor. Därefter fortsätter man med underhållsbehandling en gång i veckan.
Vid seborroiskt eksem på andra ställen än i hårbotten rekommenderas i första hand en kräm med mikonazol och eventuellt hydrokortison två gånger per dag till symtomfrihet, vanligtvis i cirka tre till fyra veckor. Därefter kan man fortsätta med behandlingen en gång/vecka som underhållsbehandling.
Hos spädbarn kan hårbotten fjällas av med salicylsyreolja eller salicylsyrevaselin 1 %. På morgonen tar man försiktig bort skorven med en handduk eller kam och därefter kan man tvätta håret med ett milt schampo.
Prognos
Spädbarnsformen av seborroiskt eksem brukar läka ut innan två års ålder. Hos vuxna är sjukdomen i regel kronisk och växlar mellan skov och besvärsfria perioder, som kan förlängas med underhållsbehandling. Ett problem vid mjälleksem är att huden kan infekteras med bakterier. Infektion med en annan typ av jästsvamp, Candida, kan också förekomma.