Blöjutslag
Blöjutslag behandlas med täta blöjbyten, vattenavstötande salva, mild kortisonsalva eller salva mot svamp.
Vad är blöjutslag?
Blöjutslag (blöjdermatit) förekommer först och främst hos blöjbarn, men inflammationen kan även uppstå hos vuxna personer som använder blöjor.
Röda, fläckvisa förändringar med glatt, blank yta är typiska symtom för detta tillstånd. Utslag som beror på blöjanvändning finns där huden är i kontakt med blöjan. Om utslagen dessutom breder ut sig in i hudvecken är det vanligen ett tecken på att utslagen har blivit infekterade. Svamp (jästsvampen candida albicans) eller bakterier kan orsaka en sådan inflammation.
Hälften av alla spädbarn får periodvisa problem med huden i blöjregionen och hos 5 % syns en uttalad inflammation i huden. En del av dessa barn har troligtvis ett medfött anlag för eksem.
Orsak
Personer som använder blöjor är i stort behov av rengöring, vilket kan leda till en överdriven förbrukning av tvål. Vid användning av täta blöjor spjälkar bakterier urinämne till ammoniak. Det leder till ett högt pH och resulterar i att hudens yttre lager löses upp. Konstant fuktig eller våt hud löses lättare upp och det leder till ökad risk för svampinfektion. Svampen Candida finns i avföringen hos en tredjedel av alla spädbarn.
Flera omständigheter kan öka risken för blöjdermatit:
- Frekvent, lös avföring.
- Otillräcklig tvätt av sätesregionen.
- Konstant fuktighet under täta blöjor.
- Underliggande hudsjukdom som psoriasis eller eksem.
- Studier har inte kunnat påvisa att det föreligger någon skillnad mellan användning av tygblöjor och vanliga blöjor.
Enkät om kronisk urtikaria
Lever du med kronisk urtikaria (nässelfeber)? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Syftet med undersökningen är att skapa en djupare förståelse för de känslor och upplevelser som patienter med kronisk urtikaria står inför. Genom att ta del av dina erfarenheter kan vi identifiera områden där förbättringar och stöd behövs mest.
Behandling
Om det är nödvändigt att använda blöjor måste dessa bytas ofta för att hålla huden torr och avföring måste avlägsnas omgående.
Undvik basisk tvål (högt pH). När det inte räcker att rengöra med vatten bör ett oljebaserat rengöringsmedel användas. Efter rengöring är en vattenavvisande salva/barriärkräm, till exempel zinksalva, det bästa alternativet. Zink hämmar produktionen av ammoniak och förutom att salvan har en barriärfunktion främjar den också sårläkningen.
Läkemedelsbehandling:
- Inflammation kan dämpas med en svag kortisonsalva som eventuellt har tillsatts med ett antiseptiskt medel som dödar både bakterier och svamp. Den typen av salva bör inte användas mer än en vecka i taget.
- Vätskande eksem kan till en början behandlas med desinficerande kaliumpermanganatlösning (dödar bakterier men verkar också uttorkande).
- Komplicerande svampinfektion bör behandlas med salva mot svamp.