Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hudläkaren om olika behandlingar för atopiska eksem: ”Viktigt med egenvårdförmåga”

Hur vet man att man har rätt behandling vid atopiskt eksem? När bör man få hjälp av en hudläkare (dermatolog)? Och vad innebär behandlingsmål, ljusbehandling och systembehandling? Här presenterar hudläkaren Petra Verga Kjellman vilka behandlingsalternativ som finns för personer med atopiskt eksem.


Publicerad den: 2023-11-28

Annons

Atopiskt eksem, som också kallas för atopisk dermatit och ibland även ”böjveckseksem, är en kronisk inflammatorisk sjukdom som oftast går i skov, vilket innebär att hudsjukdomen håller sig lugn i vissa perioder och blossar upp mer i andra perioder. Symtomen är torr hud som kliar och blir röd. På grund av klådan är det inte ovanligt att man får sår som vätskar och gör ont. 

– ”Hur vet man att man har rätt behandling?” är en fråga som man får ibland. Och då tycker jag att det är viktigt att prata om vad behandlingsmålen för atopiker, säger Petra Verga Kjellman, medicine doktor och specialist i dermatologi samt verksamhetschef vid Diagnostiskt centrum hud i Stockholm.

– Och det är det förstås frihet från klåda och inflammation, ett bättre liv. Men det är kanske inte alltid är lätt att uppnå långvarigt. Men vi vill gärna att det ska vara så länge som möjligt i alla fall. Att man får så långa besvärsfria perioder som möjligt, säger hon. 

Annons
Annons

Eftersom mycket av behandlingen av eksem utförs på hemmaplan, kräver diagnosen ett bra samspel mellan vården och personen som lever med diagnosen. Det är viktigt att man som patient eller förälder till ett barn med atopiskt eksem får stöd, utbildning och en ökad förståelse och förmågan att utföra egenvård, menar  Petra Verga Kjellman. 

– Det krävs ju också att den behandlande läkaren har kunskap. Det måste finnas intresserade läkare med pedagogisk utbildning, säger hon. 

I klippet här nedan berättar Petra Verga Kjellman om mjukgörande behandling, kortison, ljusbehandling, systembehandling och egenvård. 

 

Se hela webbinariet om atopisk dermatit

Klippet kommer från ett webbinarium som sändes i november 2023. Klicka här för att se hela webbinariet! 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.