Sommarvärme bra för hälsan
Forskarna undersökte cirka 50 000 fall av hjärtinfarkt i Göteborg under 1985-2010 och jämförde antal hjärtinfarkter per dag med temperaturen under alla dagar – sommar som vinter.
På sommaren inträffade färre fall av hjärtinfarkt ju varmare det var – även de dagar när temperaturen var en bit över 20 grader. Forskarna tror att en solig sommardag med 21 grader varmt kan ha en positiv påverkan både på blodcirkulation och allmänt välbefinnande jämfört med en kylig regnig sommardag när det bara är 14 grader varmt.
Hälsoriskerna med riktiga värmeböljor är däremot välkända. Forskarna menar att förklaringen till resultaten är att Göteborg nästan aldrig haft riktiga värmeböljor. SMHI definierar en värmebölja som att maxtemperaturen ska vara över 25 grader i skuggan minst fem dagar i sträck. Detta inträffade aldrig under den undersökta perioden. Där skiljer sig Göteborg från till exempel Stockholm och Malmö, som haft flera värmeböljor under perioden.
Nu har mönstret dock brutits. För första gången på 30 år har Göteborg de senaste veckorna haft inte bara en utan två värmeböljor.
Det är mycket sannolikt att värmeböljor orsakar ökad risk för sjukdomar och dödsfall – även i Göteborg. Äldre människor är känsligast, särskilt de som redan har någon kronisk sjukdom. Det är viktigt att hålla sig i skuggan, vila och dricka mycket.
Hur hanterar du värmen? Kommentera artikeln direkt här nedan.
Kommentera denna artikel
Jag hanterar värmen genom att hålla mig i skuggan.
Jag vill också poängtera att här uppe i Luleå har vi sannolikt haft över 25 grader fler än 5 dagar i rad. I flera veckor har vi haft kontinental värme. Synd att ni bara talar om den "nedre" halvan av Sverige.
Inga har kommenterat på denna sida ännu