Fästingar aktiva långt in på hösten
– Den enda tiden på året som man kan vara helt lugn vad gäller fästingar och fästingsmittor som t ex borrelia och tbe är när det är minusgrader, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Fästingar kan bära på många olika smittor, men de flesta orsakar sällan några sjukdomar hos människor. Men det finns några sjukdomar från fästingar som man bör se upp för; borrelia och tbe. Tbe (eller fästingburen hjärninflammation) räknas som en allvarligare sjukdom än borrelia och tbe går inte heller att behandla.
– Hur allvarlig sjukdomen tbe är kan variera stort. Har du tur kanske du bara får milda influensaliknande symtom av tbe-smittan. Har du otur kan du få en mycket allvarlig sjukdom som drabbar hjärnan och hjärnhinnorna.
Tbe-vaccin finns
De som bor i ett riskområde rekommenderas därför att vaccinera sig mot tbe.
– Tbe-vaccinet ger ett bra skydd, men man måste komma ihåg att fylla på skyddet var femte år för att det ska fortsätta vara effektivt, säger Anders Wallensten.
Till skillnad från tbe går det inte att vaccinera sig mot borrelia. Däremot går borrelia ofta lätt att behandla med en antibiotikakur. Enligt siffror från Naturhistoriska riksmuseet kan upp till 40 procent av de vuxna fästingarna vara infekterade med borrelia. Ju längre en borreliasmittad fästing får sitta kvar, desto större är risken att smittan förs vidare. Därför är det viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt. Här kan du läsa hur du enklast tar bort en fästing »
– Och man bör alltid kontrollera hela kroppen, från topp till tå, efter att ha varit ute i skog och mark så att du kan ta bort en eventuell fästing så fort som möjligt.
Fästingarna sprider sig inåt landet
Fästingarna trivs bäst i milt klimat kring kusten. De senaste trettio åren har de också börjat sprida sig inåt i Norrland, men fortfarande är fästingsjukdomarna tbe och borrelia vanligast i söder.
– Vi ser flest tbe-smittade i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter, både kring Mälardalen och ute i skärgården. Borrelia tros finnas i hela Sverige där fästingar trivs, men flest smittas med borrelia från fästingar söder om Dalälven, säger Anders Wallensten.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu