Så mycket betyder huden för oss
– Tvärtom! Det har gjorts en del studier som tittat på hälsorelaterad livskvalitet och olika hudsjukdomar. Det finns exempelvis väldigt bra studier på aknepatienter där man har tittat på deras livskvalitet. Deras hälsorelaterade livskvalitet är lika sänkt som patienter med svåra och livsfarliga sjukdomar så som epilepsi, astma, diabetes, psoriasisartrit och ryggont, förklarar Cristina Oprica, överläkare och hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud, Stockholm.
Huden avspeglar vårt välmående
Hudsjukdomar är vanliga. I befolkningsundersökningar i Sverige har man bland annat kunna se att 20-30 procent av den vuxna befolkningen anser att de har en hudsjukdom. Mer specifikt vet man till exempel att prevalensen för atopiskt eksem är cirka 20 procent hos unga vuxna, handeksem som är den vanligaste formen av kontakteksem har en årsprevalens på 10 procent. Psoriasis förekommer hos omkring 3 procent av befolkningen och akne är i särklass den allra vanligaste hudsjukdomen, som drabbar nästan alla unga och kan följa med ända upp till 40-års ålder.
– Att mäta livskvalitet i relation till olika hudsjukdomar är ett viktigt instrument för dermatologin och för oss dermatologer (hudläkare, reds anm). Det ger oss ökad förståelse för patienten och patientens upplevelse av sin sjukdom, hur livskvaliteten hos patienter pendlar under ett år och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det en vinst att kunna se hur en behandling fungerar på patienten.
Huden – människans största organ
Dagligen möter Cristina Oprica patienter som har någon hudsjukdom. Hon berättar om patienter som upplever sig själva som motbjudande, att de tror de bär på en smittsam sjukdom, hur de isolerar sig, utvecklar fobier och att de inte kan leva det liv de egentligen vill leva.
– Akne drabbar främst unga och ofta i den sårbara tonårsperioden, vilket också gör dem extra utsatta. Nedsatt självförtroende, missnöje med utseendet, social isolering och ångest inför möten kan förekomma. Patienter med akne löper också en ökad risk för depression. I min kliniska vardag kan jag se hur patienters livskvalitet pendlar från besök till besök men det är inte alltid en tydlig korrelation mellan livskvalitet och sjukdomens svårighetsgrad.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
En patient med medelsvår akne kan ha väldigt sänkt livskvalitet. En kliniskt lindrig akne kan alltså av patienten upplevas som stigmatiserande.
Det finns mycket missuppfattningar kring olika hudsjukdomar, dels från allmänheten men också från patienten själv. Den allra vanligaste missuppfattningen om akne är det finns en koppling mellan akne och dålig hygien, men det är hormoner och genetiska faktorer som spelar roll för uppkomsten av akne. Dessutom är akne liksom många andra hudsjukdomar kroniska och följer med hela livet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu