Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hud & hår

”Stora framsteg under de senaste tio åren”

Annons

Ulla Lindqvist, överläkare i reumatologi och prefekt vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala Universitet, berättar om komplexiteten kring sjukdomarna.
– De patienter som lider av psoriasisartrit känner lika mycket smärta och har lika stor funktionsnedsättning som personer med reumatoid artrit. Smärtan som dessa patienter upplever begränsar deras möjligheter att jobba, vilket ju både är kostsamt för samhället men framför allt besvärligt och tråkigt för den enskilde individen, säger Ulla Lindqvist.

Av de personer som lider av psoriasis är det ungefär 10-20 procent som har psoriasisartrit, berättar Lindqvist. Psoriasisartrit är en kombination av ledbesvär, hudpsoriasis och vanliga symtom är besvär som rodnad, svullnad av en hel tå eller ett helt finger, stelhet i rygg eller leder, samt rörelsesmärta. Ulla Lindqvist berättar att forskare ännu inte riktigt vet vad som orsakar varken psoriasis eller psoriasisartrit, men förmodligen samspelar flera olika faktorer.
– Det finns tecken på att sjukdomen till viss del är ärftlig men andra betydande faktorer kan vara såväl fysiska som psykiska trauman. Många patienter berättar till exempel att deras symtom uppstått i samband med psykiska trauman. Men även direkt fysiska trauman mot kroppen kan utlösa psoriasisartrit. Om du till exempel har psoriasis i släkten och ramlar och skadar ditt knä kan den inflammation som uppstår i knäet utlösa sjukdomen, något som mycket sällan händer personer som inte har anlag för psoriasis. Det är heller inte ovanligt att psoriasispatienter som opereras får psoriasisfläckar i det efterlämnade ärret, berättar Lindqvist.

Forskningen kring psoriasis går framåt

Under de senaste 5-10 åren har det hänt mycket inom psoriasisforskningen, bland annat har biologiska läkemedel kommit ut på marknaden som även är lämpade för patienter med psoriasisartrit, men enligt Lindqvist finns det fortfarande mycket att göra inom forskningen.
– Glädjande nog har det som sagt hänt mycket på ganska kort tid, det märks ett helt annat engagemang för psoriasisartrit än vad det gjorde för bara ett par år sedan. I dag satsas det mycket pengar på forskning inom psoriasis men den genetiska forskningen slukar väldigt mycket av forskningsmedlen. Något som leder till att andra studier hamnar i skymundan, berättar Ulla Lindqvist och menar att patofysiologiska studier är ett sådant exempel.
– De patofysiologiska studierna fokuserar bland annat på att upptäcka inflammatoriska samband mellan tarm, hud och leder, samt de lednära strukturerna. Men då dessa typer av studier inte får samma utrymme och ekonomiska möjligheter som de genetiska studierna finns det en risk att den fortsatta utvecklingen hämmas.

Annons
Annons

Även om det i dag satsas mycket pengar på forskning menar Lindqvist att det alltid behövs mer då det är väldigt dyra omkostnader. Däremot anser hon att det bör läggas lite extra krut på just psoriasisartrit då den mesta forskningen främst är psoriasisinriktad. Hon berättar att omkring 40 procent av de som lider av psoriasisartrit är sjukskrivna, har sjukersättning eller är förtidspensionärer.
– Enligt livskvalitetsstudier som patientföreningar har gjort kan man se att de som har avgörande sämst livskvalitet, bland psoriasispatienterna, är de som har psoriasisartrit.

Ny satsning kring psoriasis i Norden

Ulla Lindqvist berättar att det just nu pågår en stor studie om Artritis mutilans, som är ett mycket ovanligt tillstånd vid svår psoriasisartrit med uttalade destruktioner och benproliferation. Studien genomförs av ett nordiskt forskarlag i samarbete med de nordiska psoriasisförbunden. Ulla Lindqvist är en av dem som ingår i forskarlaget och hon berättar om vikten av studien.
– De patienter som lider av Artritis mutilans har väldigt snabb förstöring av sina leder. Man kan säga att ”lederna smälter bort”, då vissa av dessa patienter kan få förkortade fingrar eller tår.

Lindqvist har svårt att tro att det någonsin kommer komma ett botemedel mot psoriasis, då det är en så pass komplicerad sjukdom med många samspelande faktorer. Men förhoppningsvis kan läkare i framtiden sätta in förebyggande åtgärder i tidigt skede.
– Om forskare och läkare skulle hitta en gemensam orsaksbasis kan jag tänka mig att barn som löper ökad risk att utveckla psoriasis eller psoriasisartrit kan få förebyggande råd och behandlingar. Men det återstår att se, än finns mycket forskning kvar att göra, avslutar Ulla Lindqvist.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.